Avondklok

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

De Tweede Kamer heeft op 21 januari ingestemd met het kabinetsvoorstel om een avondklok in te stellen. Reden is de breed gedeelde zorgen over de Britse variant van het coronavirus, samen met de te lichte daling van het huidige aantal besmettingen.

De avondklok gaat zaterdag 23 januari in en duurt ten minste tot en met 9 februari. Tijdens de avondklok mogen mensen niet zonder geldige reden tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten zijn.

Regels avondklok in het kort

In heel Nederland geldt een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Wie mogen op straat zijn?

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

  • Bij een noodsituatie.
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

Wat valt er onder ‘buiten’?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

  • buitenshuis zijn;
  • in uw eigen auto zitten;
  • in het OV zitten;
  • in de taxi zitten;
  • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Dit mag alleen als u een geldige reden heeft om buiten te zijn.

Boete

De politie neemt de handhaving van de nieuwe maatregel voor hun rekening. Ze richten zich op het stoppen van de overtreding en maken zoveel mogelijk proces-verbaal op. Omdat iedereen de maatregel kent, waarschuwt de politie niet. Ook niet bij jongeren. De boete op een overtreding van de avondklok is 95 euro.

Meer informatie over de avondklok, dus bijvoorbeeld over wat een geldige reden is om tóch buiten te zijn, vind je op de website van de rijksoverheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen