Advertorial - Als bekkenfysiotherapeut hoor ik geregeld verkeerde opvattingen over urineverlies. Vaak denken mensen dat “die paar druppels met hoesten” of “moeite hebben met op tijd bij de wc te komen” niet betekent dat zij last hebben van incontinentie. Veel vrouwen (én mannen) hebben helaas een verkeerd beeld van incontinentie, en denken dat er sprake moet zijn van veel urineverlies voordat je spreekt over incontinentie. Ik zie dit echter anders, en spreek al van incontinentie als er sprake is van druppelverlies.
1 op de 4 vrouwen en 1 op de 7 mannen heeft regelmatig last van urineverlies. Dit kan inhouden dat ze het toilet niet op tijd halen, een beetje urine verliezen bij hoesten of niezen, of uit angst voor verlies tijdens het sporten niet kunnen springen of hardlopen. Vaak hoor ik van nieuwe cliënten dat zij situaties zijn gaan vermijden omdat ze bang zijn geworden om urine te verliezen, of dat anderen het zullen opmerken of ruiken. Hierdoor ontstaan nare situaties, zoals niet meer naar de bioscoop durven uit angst om het toilet niet op tijd te halen, of niet meer bij verre familie op bezoek te kunnen gaan omdat je iedere 30 minuten naar het toilet moet.
Bij deze kwalen werkt bekkenfysiotherapie heel goed. Door middel van voorlichting en oefeningen raakt 90% van mijn cliënten weer klachtenvrij. Na behandeling kunnen zij weer springen, rennen en hoesten zonder urineverlies. Ook kunnen zij weer genieten van uitjes, omdat ze hun aandrang leren uitstellen en hierdoor minder vaak op zoek moeten naar het dichtstbijzijnde toilet.
De bekkenbodem is één van de oorzaken waardoor mensen last kunnen hebben van urineverlies. Met de bekkenbodem kunnen 3 dingen aan de hand zijn die deze klacht veroorzaken:
Dit kun je vergelijken met een situatie waarin je veel zware dozen tegelijk tilt. Je kunt het gewicht nog maar net aan, en op het moment dat er maar 1 doos bij krijgt, wordt het te zwaar en begeven je armen het. Zo werkt de aanspanningskracht van je bekkenbodem ook.
Als je de oorzaak kent van je urineverlies, kun je ermee aan de slag gaan en wat aan de klachten doen. Zo bestaan er veel verschillende oefeningen die, afhankelijk van de oorzaak van je bekkenbodemklachten, kunnen versterken, ontspannen, of beter leren timen. Omdat iedere situatie anders is en iedere bekkenbodem anders reageert, verschilt de aanpak per persoon en wordt er soms voor één type oefening gekozen, maar soms ook voor een combinatie van alle drie.
In elk van de bovenstaande situaties kan ik je leren om weer controle te krijgen over je bekkenbodem, zodat urineverlies niet meer voorkomt. Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem dan contact op via 06-14320807 of [email protected]
. Dan hoop ik jou zo spoedig mogelijk van urineverlies af te helpen!
Jennifer Adler
Geregistreerd bekkenfysiotherapeut
Karlica Bekkentherapie