2019: Meer misdrijven verwacht in Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

In Zoetermeer zijn in de eerste drie kwartalen 1.943 veelvoorkomende misdrijven geteld door de politie. De prognose voor het gehele jaar is dat de criminaliteit in 2019 zal stijgen ten opzichte van 2018.

Het blijkt uit een analyse van RTL Nieuws dat op dit moment al een stijging te zien is van onder andere openlijk geweld en straatroof in de stad. Zestien veelvoorkomende delicten zijn op basis van cijfers van de politie geanalyseerd. Op basis van deze gegevens wordt dit jaar voor zowel drugs- als wapenhandel een stijging van het aantal delicten verwacht.

Woninginbraken

De afgelopen drie jaar is in 758 keer ingebroken. Omgerekend zijn dat jaarlijks 43 inbraken per 10.000 woningen. Het inbraakrisico ligt daarmee onder het landelijk gemiddelde. Zoetermeer doet het daarbij beter dan gemiddeld. in vergelijking met het gemiddelde inbraakrisico in de provincie Zuid-Holland doet Zoetermeer het beter. Uit cijfers van het CBS blijkt dat veel inbraken in Nederland onopgelost blijven. Halverwege 2019 is 8,5% opgehelderd, Zoetermeer heeft dezelfde score.

Misdaad verandert

De analyse laat zien dat de misdaad verandert. Een stijging van openlijk geweld en straatroof en een te verwachte stijging van drugs- en wapenhandel staat haaks op de ontwikkeling dat er minder inbraken gepleegd worden.

Voor het volledige onderzoek van RTL Nieuws klik hier.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden