Zoetermeerse patiënten tonen PGO aan minister Bruins

Foto: MedMij

In je eigen telefoon of computer veilig je gezondheidsgegevens opslaan en beheren. Dat is binnenkort mogelijk voor alle inwoners van Nederland, maar nu al voor een geselecteerde groep patiënten van apotheken in Zoetermeer. Zij kunnen als eersten in Nederland elektronisch hun eigen medicatiegegevens veilig en betrouwbaar ophalen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dat hebben zij vandaag aan minister Bruins laten zien.

Twee patiënten die al succesvol hun medicatie-overzicht hebben opgehaald in hun PGO, werden vanwege deze bijzondere primeur donderdag uitgenodigd bij minister Bruins (VWS). Meneer Ebing en meneer Huistra mochten de minister laten zien hoe gemakkelijk het nu voor hen is om hun eigen medicatiegegevens op te halen en te beheren met hun telefoon en tablet.

Op meerdere plekken in het land vinden deze periode zogenoemde gecontroleerde livegangen plaats, waarin het uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en patiënten met een PGO gecontroleerd op gang wordt gebracht. Daarin halen echte patiënten hun eigen gegevens op bij een bepaalde zorgverlener. De eerste gegevens zijn inmiddels succesvol opgehaald door patiënten van Alphega Apotheek Asten én enkele apotheken in Zoetermeer. In Zoetermeer gebruiken de patiënten de PGO Ivido.

De veiligheid en betrouwbaarheid zijn te danken aan de toepassing van de afspraken die zijn vastgelegd door MedMij. MedMij is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Apotheker Joost van der Linde is blij dat hij deel uitmaakt van de gecontroleerde livegang. “Als apotheker vind ik het belangrijk dat mijn patiënt regie heeft over zijn eigen gegevens”, vertelt Van der Linde. “Daardoor krijgen ze meer grip op hun therapie. En ook voor mij is het waardevol als een patiënt over zijn medicatieoverzicht beschikt. Want helaas heb ik niet altijd een volledig overzicht. Ik verwacht dat wanneer een patiënt een PGO gebruikt en zelf meer regie voert, afwijkingen beter inzichtelijk worden.”

Met deze drie maanden durende gecontroleerde livegangen wordt MedMij naar de praktijk gebracht. Uiteraard levert dit inzichten ter verbetering of aanpassing op. De livegangen gaan ook helpen om zicht te krijgen op de gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners. Deze resultaten worden gebruikt om andere partijen zo goed mogelijk te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

Na afloop van de gecontroleerde livegang in Zoetermeer worden de bevindingen verzameld en wordt duidelijk of alle patiënten van de Zoetermeerse apotheken hun medicatiegegevens kunnen gaan ophalen. Een patiënt kan dan elk door MedMij goedgekeurde PGO gebruiken die hij wil.

MedMij

MedMij – een initiatief van Patientenfederatie Nederland – zorgt ervoor dat iedereen die dat wil kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving. Bijvoorbeeld in een app of een website. Daarvoor moet zo’n app of site veilig kunnen communiceren met alle plekken waar de informatie opgeslagen staat. Denk aan ziekenhuis, de huisarts, het consultatiebureau en de apotheek. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en gezondheidsprofessionals.

MedMij ontwikkelt zelf geen PGO, maar stelt de spelregels op waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op. Er zijn tegenwoordig al allerlei handige apps en sites.

Alle organisaties die aantoonbaar aan MedMij voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen op apps, websites of een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Ook zie je het label bij zorgaanbieders of andere gezondheidsprofessionals. Dan weet je dat jouw gezondheidsgegevens daar veilig en betrouwbaar met jou uitgewisseld kunnen worden en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen