Afname schuurinbraken in Zuid-Holland

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het aantal inbraken in Zuid-Hollandse schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar met 7,7% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen minder fors, met 4%. Dit blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

Inbraken in bijgebouwen

In heel Nederland werden tussen januari en juni 12.436 mensen slachtoffer van inbraak in hun schuurtje of garage(box). Dagelijks zijn dit gemiddeld dus bijna 70 inbraken. Hoewel de landelijke trend een daling van het aantal inbraken laat zien, zijn er vijf provincies waar wel sprake is van een stijging: Zeeland (27,1%), Groningen (11,8%), Drenthe (5,9%), Gelderland (8%) en Noord-Brabant (6,4%).

In de overige provincies, waaronder Zuid-Holland, is het aantal inbraken in bijgebouwen juist gedaald. De sterkste daling is te zien in Flevoland, waar de daling 37,6% bedraagt.

Zoetermeer

In Zoetermeer waren in het eerste half jaar van 2018 nog 65 schuurinbraken. In de eerste helft van 2019 is dat aantal gedaald tot 31. Dat is natuurlijk nog steeds 31 keer te veel, maar de daling is substantieel.

Ruim kwart verzekeraars beperkt dekking

‘’Met een inboedelverzekering ben je in principe gedekt voor diefstal van inboedel uit je schuur of garage(box). Hier is geen aparte dekking voor nodig. Wel is het van belang om bij waardevolle spullen, zoals elektrische fietsen en gereedschap, goed te kijken naar het maximaal verzekerde bedrag’’, aldus Bas Knopperts van Independer.

Independer inventariseerde de dekking van 55 verschillende inboedelverzekeringen. Hieruit blijkt dat 15 van deze verzekeringen een maximaal verzekerd bedrag hanteren voor diefstal uit een bijgebouw. Met bedragen tussen de 250 en 10.000 euro zijn de onderlinge verschillen groot. Bijna elke verzekeraar hanteert wel de regel dat er alleen dekking is als er zichtbare sporen van inbraak zijn. Zijn die er niet en ben je bijvoorbeeld vergeten je schuur op slot te doen? Dan zal een verzekeraar niet uitbetalen.

‘’Mensen die veel van waarde in hun schuur hebben staan, kunnen het best controleren of hun verzekering een maximaal verzekerd bedrag hanteert en of dit toereikend is. Als dit niet het geval is, kunnen zij uitwijken naar een polis die dit maximale bedrag er niet in heeft zitten”, aldus Knopperts.

'

Reacties

article
25226
Afname schuurinbraken in Zuid-Holland
Het aantal inbraken in Zuid-Hollandse schuren, boxen en garages is in de eerste helft van
https://zoetermeer.nieuws.nl/nieuws/25226/afname-schuurinbraken-in-zuid-holland/
2019-08-22T16:44:45+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/397/2019/08/22164432/thief-1562699_960_720.jpg
Nieuws