Op zaterdag 23 september 1995 werd bij de Zoetermeerse Scoutinggroep John McCormick (JMC) een nieuwe bijzondere speltak opgericht: De Vrijbuiters.
Een unieke speltak binnen Scouting Nederland die 25 jaar later nog steeds actief is. Elke vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur houden de vrijbuiters hun opkomst in en om clubhuis De Chute in het groene Van Tuyll sportpark.
Speltak de Vrijbuiters is opgericht voor kinderen die het in onze grote, snelle en ingewikkelde maatschappij wat moeilijker hebben dan de doorsnee kinderen. Deze kinderen zijn in de reguliere speltakken vaak de aparte kinderen of de buitenbeentjes. Het betreft kinderen met een leerachterstand, dyslexie, dyscalculie en/of een aan autisme verwante stoornis (ADHD, ADD, PDD-NOS, PDD, etc.). Ze gaan meestal naar speciaal onderwijs. Soms is het erfelijk en soms worden ze er zomaar, zonder reden mee geboren. Er vanaf komen gaat helaas niet, ze kunnen er wel mee leren omgaan. Uiterlijk zien ze er uit als alle andere kinderen. Ze kunnen alleen niet meekomen met de rest, maken moeilijk vrienden of vriendinnetjes, begrijpen de activiteiten niet direct, kunnen moeilijk de aandacht er bij houden, zijn soms hyperactief en daarom soms "storend" aanwezig. Als leiding van een reguliere speltak zoals de welpen of scouts, weet je meestal niet goed wat je daarmee aan moet en kan het zijn dat de rest van de speltak het kind niet accepteert.
Uiteindelijk hebben deze kinderen het vaak niet naar hun zin en verlaten de groep. Probleem opgelost? Voor de groep wel maar niet voor het kind. Ze lopen overal tegen hetzelfde probleem aan, ze worden nergens geaccepteerd en toch willen ook zij graag ergens aan meedoen. Scouting JMC heeft dit probleem opgepakt en er speciaal een speltak voor opgericht. Het zijn geen blauwe vogels (BE) zoals Scouting Nederland dat kent, maar zoals gezegd uniek: De Vrijbuiters!
De vrijbuiters zijn onderling verschillend. De ene is goed in het ene en weer minder goed in het andere. Allemaal zijn ze ergens goed in. Bij de opkomst helpen ze dan ook elkaar hiermee. Dit geeft zelfvertrouwen en een vrijbuiter leert dat het ook mag, dat ze iets niet weten of kunnen. Een vrijbuiter voelt zich daarom thuis in deze speltak waar veel structuur geboden wordt, duidelijkheid is en individuele aandacht.
Bij Scouting word je uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. Bij de vrijbuiters spelen ze het spelaanbod van de scouts (de leeftijdsgroep van 11 - 15 jaar), waarbij veel aandacht wordt besteed aan het opdoen van vaardigheden en technieken.
Als het lukt, is het doel dat een vrijbuiter overvliegt naar een reguliere speltak. In de afgelopen 25 jaar is dat regelmatig gelukt. Ook zijn meerdere vrijbuiters op oudere leeftijd zelf leiding geworden bij een speltak en ondersteunen ze de andere vrijwilligers in het leidingteam.
Lukt dit niet dan kan een vrijbuiter van zijn 12e t/m 21e jaar bij de vrijbuiters het scoutingspel beleven. In die tijd leren ze om te gaan met anderen, contact te maken en onderhouden, samenspelen, etc.
De vrijbuiters doen ook mee aan groepsactiviteiten zoals de JMC-dag, de JOTA, de snerttocht en wat al meer georganiseerd wordt bij Scouting JMC. In de regio doen de vrijbuiters soms ook mee met activiteiten.
Om het 25-jarig bestaan van de vrijbuiters te kunnen vieren is Scouting JMC hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers (M/V) die een nuttige, actieve vrijetijdsbesteding zoeken en het een uitdaging vinden om de vrijbuiters te ondersteunen in het scoutingspel. De vrijbuiter groep zou namelijk heel graag willen opsplitsen in een aparte groep voor leden van 12 tot 18 jaar en leden van 18 jaar en ouder.
Geïnteresseerden kunnen mailen voor een afspraak of verdere informatie naar [email protected]
Wij bieden onze nieuwe collega:
Wij vragen van onze nieuwe collega:
Meer informatie over scouting JMC is te vinden op de website: www.johnmccormick.nl .