Zoetermeerse jongeren klaar voor onvergetelijk avontuur in Amerika

Foto: Scouting Zoetermeer

Komende week vertrekken ruim duizend Nederlandse scouts naar Amerika voor de Wereld Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd waar ruim 40.000 scouts uit 160 verschillende landen samen komen.

Alle scouts die naar Amerika vertrekken zijn opgedeeld in troepen. In een troep zitten ongeveer 36 jeugddeelnemers en 4 stafleden, met scouts uit heel Nederland. Ze hebben zich goed voorbereid op deze reis met onder andere drie troepweekenden en een contingentskamp en kunnen niet wachten om daadwerkelijk te vertrekken.

Het Nederlands contingent bestaat in totaal uit negentien troepen die ondersteund worden door de contingentstaf. Zij zorgen voor de organisatie van onder andere materiaal, programma, gezondheid, transport en communicatie. Daarnaast gaat er nog een grote groep jongvolwassen scouts mee, die zich in Amerika inzetten als lid van het International Service Team (IST) om de Amerikaanse organisatie te ondersteunen.

Wereld Jamboree

In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland georganiseerd. De laatste Wereld Jamboree werd 4 jaar geleden in Japan gehouden en in 2019 organiseert Amerika van 22 juli t/m 2 augustus de 24ste Wereld Jamboree met als thema ‘Unlock a New World’ op een terrein van meer dan 14 hectare van The Summit Bechtel Reserve in West-Virginia. Tijdens een Wereld Jamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en ervaren ze de cultuurverschillen. Samen met een voor- of nareis door het gastland maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers.

Kaas en Taaitaai

Vanuit Scouting Zoetermeer zullen 6 scouts deelnemen: 5 leden van Scoutinggroep John McCormick (JMC) en 1 lid van Pocahontas. Tijdens de Wereld Jamboree vallen 3 jeugddeelnemers van Scouting JMC (1 gids, 1 verkenner en 1 explorer) onder Troep Kazen. Elke troep van het Nederlandse contingent heeft namelijk dit keer de naam van een Nederlandse lekkernij gekregen als Stroopwafels, Dropjes, Bitterballen, Tompoezen, Speculazen, Poffertjes, Hagelslag of Worstenbroodje. De overige oudere 3 Zoetermeerse scouts nemen als lid van het International Service Team deel. Zij vallen onder de naam Taaitaai.

Op zondag 21 juli vliegen de Kazen vanuit Amsterdam, via Londen naar Washington. Met de bus worden ze naar het Jamboreeterrein gebracht. Tijdens de Wereld Jamboree kamperen de scouts in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar met hun troep op een sub kamp van 2000 scouts tussen troepen uit allerlei andere landen. Troep Kazen staat op Base Camp B ‘Blenheim Palace’, Subcamp 3 ‘Boyana Church’ veld 20.

Na het evenement vindt er nog een nareis plaats waarbij onder andere Washington en New York worden bezocht. Ook wordt er bij gastgezinnen geslapen (Home Hospitality).

Op zaterdag 10 augustus vliegen de Kazen vanuit Washington weer via Londen terug naar Amsterdam waar ze zondagmiddag 11 augustus met een ervaring rijker aankomen.

Opbouw en voorreis

Vandaag vertrok de eerste scout: Miguel. Als IST-er helpt hij de komende week mee met de opbouw op het Jamboree terrein.

Miguel vertelt: “Ik ben in 2015 samen met mijn buddy Maarten naar de World Scout Jamboree in Japan geweest. Dat was een geweldige ervaring. Ik heb er kennis kunnen maken met veel verschillende culturen, religies en denkwijzen. Als voorbereiding op de WSJ hadden we 5 kennismakingsweekenden waar je de groep mensen waarmee je op reis ging leerde kennen. Na elkaar nog maar 10 dagen te hebben gezien ben je al een hechte familie en kan je echt op elkaar rekenen. Ik heb er ook vrienden voor het leven gemaakt. We hadden eerst een 10 daagse voorreis door Japan. Daar hebben we kennis kunnen maken met de prachtige natuur en interessante cultuur van Japan. We hebben overnacht bij Japanners thuis, hebben lokaal eten gegeten en hebben mooie natuurparken bezocht. Na de voorreis was de 10 daagse Jamboree zelf. Je sliep de hele Jamboree in een tent, kookte je eigen eten en leerde allerlei mensen van andere landen en culturen kennen. Er waren veel activiteiten te doen en er was veel aandacht voor vrede en gelijkwaardigheid. Ik ben heel blij dat ik die prachtige ervaring heb mogen meemaken. Dit jaar ga ik als IST’er, lid van het International Service Team, naar de WSJ2019 in Amerika. Daar ga ik mij inzetten om de jeugddeelnemers van deze World Scout Jamboree een geweldige tijd te bezorgen. Al het werk dat gedaan moet worden om de Jamboree draaiende te houden, doen de IST’ers. Zo zorgen wij voor de uitgifte van het voedsel, het begeleiden van de activiteiten, het bemannen van de EHBO posten, het schoonmaken van het sanitair en nog veel meer. Ik ga mij bezig houden met de voedsel uitgifte. Ik vind het prachtig dat ik mee kan werken aan dit prachtige evenement en zo de werelden van jeugddeelnemers kan verbreden.”

Morgen vliegt de 2e scout naar Amerika: Maarten. Hij doet eerst een voorreis.

Maarten vertelt: “Ik was 4 jaar geleden als jeugddeelnemer lid van de WSJ in Japan. Het moment dat ik het parkeerterrein op liep om naar de bus te gaan die ons naar het vliegveld, terug naar huis, zou brengen wist ik al: ik wil over 4 jaar weer mee. De mengeling van al die verschillende culturen verenigd onder de scoutinggedachte is iets prachtigs. Daarnaast zag ik het ook als een kans om iets terug te doen voor de geweldige ervaring die ik heb gehad 4 jaar geleden door nu bij te dragen aan de Jamboree ervaring van nieuwe jeugddeelnemers: als lid van het International Service Team (IST) help ik om de Jamboree een geweldige ervaring te maken voor de jeugddeelnemers, terwijl ik zelf er ook volop van kan genieten. Elke IST’er moet zich inschrijven voor een job om uit te voeren bij de Jamboree. Mijn job is listening ear: jeugddeelnemers kunnen bij mij terecht als ze ergens over willen praten of als ze zich niet helemaal (mentaal) goed voelen. Om mensen van allemaal verschillende culturen hiermee te helpen lijkt me een hele leuke uitdaging! Als IST’er hebben we twee  voorbereidingsweekenden gehad om elkaar te leren kennen. Daarnaast heb ik ook geholpen bij de weekenden van de jeugddeelnemers. In mei was het contigentskamp, waar het gehele Nederlandse contigent
bijeen kwam, zo’n 1000 scouts. Dit was alvast een mooi voorproefje en ik kijk er erg naar uit om morgen het vliegtuig in te stappen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden