Eikenprocessierups ook in Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Bij de Noord Aa wordt gewaarschuwt voor de Eikenprocessierups. Deze rups kan onderandere jeuk, huiduitslag, zwellingen en rode ogen veroorzaken.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De benaming van de rups is officieel de Thaumethopea processionea. in Nederland kan de rups in mei, juni en juli aangetroffen worden. Het zijn behaarde rupsen. Deze rupsen heten processie rupsen, omdat ze ‘s nachts in een groep (processie) op zoek gaan naar voedsel. De rupsen eten eikenbladeren.

De rups heeft microscopisch kleine, pijlvormige brandharen. Dor deze brandharen kunnen verschillende klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Het beste kunt u ieder contact met de rups vermijden. Als u toch contact heeft gehad met deze rups dan is het aan te raden om uw huid met lauw water af te spoelen. De huis kan ook gestript worden met plakband. Wrijven of krabben moet voorkomen worden. De klachten gaan vanzelf over, maar bij oogklachten of allergische klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen