SP: Gemeente handhaaf proactief misbruik werkervaringsplaatsen

Foto: SP

De SP wil dat ook de gemeente Zoetermeer proactief gaat handhaven op het misbruik van werkervaringsplaatsen. Dit naar aanleiding van een brief die minister Asscher naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) is al begonnen met een vacaturescan om bedrijven in beeld te brengen die mogelijk goedkope of gratis arbeidskrachten inhuren op oneigenlijke gronden.

Weerstand

Er is veel weerstand tegen het inzetten van werkervaringsplaatsen voor mensen in de bijstand, mensen die net afgestudeerd zijn of ouderen die moeilijk aan het werk komen. Uitbuiting, verdringing en vernedering zijn veelgehoorde termen bij de inzet van werkervaringsplaatsen. De SP is tegenstander van werkervaringsplaatsen en vindt daarnaast dat als deze dan toch ingezet worden ze in ieder geval aan de regels horen te voldoen.

Proactief helpen

De SP pleit er dan ook voor dat de gemeente Zoetermeer de Inspectie SZW proactief gaat helpen bij het handhaven op misbruik van werkervaringsplaatsen. Dit kan door zelf bij de Inspectie SZW een overzicht aan te leveren van bedrijven waar werkervaringsplaatsen worden ingezet, op welke functies en op basis van welke functieomschrijvingen. Zo kan er gekeken worden of er bedrijven misbruik maken van werkervaringsplaatsen en of er geen verdringing plaatsvindt. Daarnaast pleit de SP ervoor om bij de toets of er sprake is van verdringing voorafgaand aan het inzetten van een werkervaringsplaats gebruik te maken van de zelfinspectietool van de Inspectie SZW zodat misbruik en verdringing voorkomen kunnen worden.

“Gemeente doet niet bijster veel”

Raadslid Lennart Feijen “De gemeente zegt verdringing en misbruik van werkervaringsplaatsen tegen te willen gaan maar doet momenteel niet bijster veel om dit te voorkomen. Aangezien de gemeente fan is van het handhaven van regels ligt hier een kans om te ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van werkervaringsplaatsen en er geen sprake is van verdringing. Door het proactief aanleveren van informatie bij de Inspectie SZW en bij de verdringingstoets voorafgaand aan de inzet van een werkervaringsplaats kan de gemeente hier een bijdrage aan leveren en misbruik en verdringing voorkomen. We gaan er dan ook van uit dat de gemeente onze suggesties hierover overneemt.”

Schriftelijke vragen

De letterlijke tekst van de schriftelijke vragen van de SP is:

Afgelopen week verscheen het bericht dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voormalige Arbeidsinspectie) proactief gaat handhaven op het misbruik van werkervaringsplaatsen. Dit bleek uit de toezegging die minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer heeft gedaan.

Zo is de Inspectie SZW een vacaturescan begonnen om bedrijven in beeld te brengen die mogelijk goedkope of gratis krachten inhuren op oneigenlijke gronden.

De SP heeft de volgende vragen aan het college van B&W:
1. Is het college op de hoogte van het bericht dat de Inspectie SZW proactief gaat handhaven op het misbruik van werkervaringsplaatsen?
2. Wat is het oordeel van het college over dit voornemen van de Inspectie SZW?
3. Is het college bereid om de Inspectie SZW proactief te helpen bij het opsporen van misbruik van werkervaringsplaatsen? Zo ja, wat gaat het college hierin ondernemen? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college bereid om de Inspectie SZW een overzicht aan te leveren waarin staat bij welke bedrijven, op welke functies en op basis van welke functieomschrijvingen werkervaringsplaatsen worden ingezet? Zo nee, waarom niet?
5. Op de website van de Inspectie SZW staat een zelfinspectietool waarbij werkgevers en werknemers kunnen zien of de aangeboden werkervaringsplek aan de regels voldoet. Is het college bekend met deze zelfinspectietool? Is het college bereid om deze zelfinspectietool onderdeel te laten zijn van de voorafgaande toets of er sprake is van verdringing? Zo nee, waarom niet?
6. Zijn er bij de gemeente kwantitatieve of kwalitatieve gegevens bekend misbruik of oneigenlijk gebruik van werkervaringsplaatsen in Zoetermeer?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen