Bevrijdingsdag voor iedereen vrij!

Foto: Adriaan ten Ham

Een burgerinitiatief strijdt voor een vrije dag op 5 mei. De aanleiding voor dit burgerinitiatief was het onderzoek van IPSOS in 2015. Uit dat onderzoek bleek dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag moet zijn. Een petitie op de website kan worden ingevuld.

De “vrijheidsstrijders” verklaren:

Op vijf mei vieren we onze vrijheid, de enige feestdag écht voor iedereen. Vrijheid is het belangrijkste uitgangspunt van de universele rechten van de mens. Toch krijgt het niet de aandacht die het verdient: maar ééns in de vijf jaar is iedereen vrij om dit feest te vieren. Dat moet anders!

Initiatiefnemers

Dit burgerinitiatief kent zijn oorsprong in Zoetermeer. Dit is een initiatief van Marijke van der Meer en Frank van der Vorm. Ze worden gesteund door Eva de Jong (advies en ondersteuning), jan Slagter (adviezen) en Adriaan ten ham (ontwerp Logo)

Bekende ondersteuners

Enkele bekende Nederlanders ondersteunen dit burgerinitiatief: Generaal b.d. Peter van Uhm (voormalig Commandant der Strijdkrachten), Hans van Zetten (televisiestem van turnend Nederland), Henk Mouwe (presentator Radio 5), Jan Rietman (presentator/musicus), Jan Slagter (directeur Omroep Max), Manuele Kemp (presentatrice/zangeres) en Pauline Spiering (presentatrice Max Geheugentrainer).

bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag

In 1990 werd 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag. Jaarlijks vieren en herdenken we de bevrijding van het Nederlandse Koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting. Dat Bevrijdingsdag een nationale feestdag is betekent niet dat het ook een vrije dag is. Werknemers en werkgevers moeten dit zelf regelen. Werknemers in het bedrijfsleven hebben op 5 mei alleen jaarlijks een vrije dag als dit in de CAO of met de werkgever is afgesproken. In het algemeen wordt Bevrijdingsdag om de vijf jaar gevierd met een vrije dag.

Burgerinitiatief

Een burgerinitiatief is een manier om politieke besluitvorming af te dwingen. Burgers vragen op deze manier aan de Tweede kamer om over een onderwerp te beraadslagen en een beslissing te nemen. Een burgerinitiatief is aan een aantal spelregels gebonden. Het voorstel dat de groep burgers doet moet nauwkeurig omschreven en gemotiveerd zijn.

Petitie

Het burgerinitiatief streeft ernaar om minstens 40.000 handtekeningen te verzamelen, maar ze vinden 400.000 een nog beter aantal. Kort na 5 mei zal het burgerinitiatief de stand opmaken. Ondertekenen van de petitie kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen