Buurtbewoners Rokkeveen hebben een eigen BuurtAED

Foto: Mark van den Berg

Bewoners van het Mokkabruin, Sepiabruin en Rokkeveenseweg Zuid in de wijk Rokkeveen mogen zich de trotse eigenaar noemen van een eigen BuurtAED. Dit apparaat helpt mensen die een hartstilstand krijgen te overleven. Wethouder Ingeborg ter Laak nam de BuurtAED gisteren in gebruik.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. “Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is,” vertelt Initiatiefnemer en buurtbewoner Mark van den Berg.

Kneppers

De Hartstichting vraagt in hun meest recente campagne aandacht voor meer AED’s in de wijken. “Onze buurt heeft meegedaan aan dat initiatief,” vertelt Van den Berg. “Binnen 14 dagen werd het benodigde bedrag van €1660,- euro opgehaald. Deze AED is 24 uur per dag beschikbaar en hangt nu bij autobedrijf Kneppers aan de Rokkeveenseweg Zuid 159. Het is overigens niet zo dat alleen wijkbewoners het levensreddende apparaat kunnen gebruiken. “De AED is aangemeld bij het netwerk voor openbare AED’s, dus het is voor iedereen te gebruiken,” verzekert Van den Berg. “Je kunt hier met een gerust hart rondlopen, want de Hartstichting heeft ons uitgebreid uitgelegd hoe we de BuurtAED moeten bedienen.”

Bijdrage gemeente

Wethouder Ter Laak maakte tijdens de opening duidelijke dat de gemeente Zoetermeer dit soort buurtinitiatieven steunt. De gemeente Zoetermeer zorgt voor voldoende AED’s in de stad, maar is erg blij met elke extra AED. De gemeente stelt daarom voor elke BuurtAED een bijdrage tot 10% van de kostprijs van de AED ter beschikking, met een maximum van € 150,-. Dit geldt alleen voor de wijken waar nog niet zoveel AED’s zijn.

'

Reacties

article
21601
Buurtbewoners Rokkeveen hebben een eigen BuurtAED
Bewoners van het Mokkabruin, Sepiabruin en Rokkeveenseweg Zuid in de wijk Rokkeveen mogen zich de
https://zoetermeer.nieuws.nl/nieuws/21601/buurtbewoners-rokkeveen-hebben-een-eigen-buurtaed/
2019-01-11T16:22:12+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/397/2019/01/11162103/BuurtAED-foto115061.jpg
Nieuws