Keti Kotti Viering op zaterdag 30 juni

Foto: Lies Hoogland

Burgemeester Aptroot en wethouder Ter Laak leggen tijdens de Viering op vrijdag zaterdag 30 juni om 15.30 uur namens de gemeente Zoetermeer een krans bij de het Herdenkingsplaquette bij het Castellum in Palestein (Piezo Centrum) Rakkersveld 253 ter Herdenking aan de Viering van het Slavernijverleden (keti Kotie).

Namens de Stichting leggen Gerda Havertong en Diane Vlet een krans. Dit jaar wordt 155 jaar afschaffing slavernij genaamd Keti Koti (ketenen gebroken) gevierd. Er vinden diverse optredens plaats zoals Gerda Havertong, Zang, gedichten, Ritueel door & Authentieke Marrons en Aukaanse dansgroep Kula Skoro en ritueel o.l.v. Jose Toyo. Tambu, sehu, wals, tumbu, mazurkau danza, lintendans. Zoetermeerders worden vanaf 15.00 uur uitgenodigd dit festijn bij te wonen.

Omdat de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap een groot deel van de Zoetermeerse bevolking uitmaakt, ca. 16.000 mensen; ruim 12 procent van de bevolking, is er grote belangstelling voor dit Keti Koti-feest. In 2013 is er namens de gemeente Zoetermeer de Herdenkingsplaquette ‘De Drie Wijzen’ bij het gebouw Castellum in de wijk Palenstein onthuld. Het doel is het Herdenken van de Slavernij en het Vieren van de Vrijheid. De Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer Suriname en de Nederlandse Antillen in Zoetermeer (SHS) viert tevens haar vijfjarig jubileum.

Vijf jaar geleden namen drie inwoners van Zoetermeer het initiatief om een Stichting op te richten: Stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en de Nederlandse Antillen met als vestigingsplaats Zoetermeer. De Stichting wil in grote lijnen de bewustwording over slavernij vergroten. Zij wil enkele activiteiten gaan coördineren, en heeft een juridische basis voor fondsenwerving en sponsoring, evenals het bestendigen van toekomstige activiteiten.

Binnen deze stichting zetten diverse maatschappelijke, sociale en culturele instellingen zich in om de herdenking en viering afschaffing slavernij mogelijk te maken. Het gaat enerzijds om een statisch monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij, als symbool voor de erkenning van ons verleden, evenals het kweken van begrip en respect voor het heden en de toekomst. Anderzijds gaat het om een dynamisch monument dat aanknopingspunten biedt voor een brede maatschappelijke discussie over het Slavernijverleden en Integratie in het Heden, met in het bijzonder aandacht voor Moderne Slavernij.

Voor meer informatie Viering Herdenking Slavernijverleden: [email protected], telefoonnummer: 0615385436, www.slavernijztm.nl, https://www.facebook.com/SlavernijZoetermeer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen