Protest tegen aanleg parkeergarage

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Bewoners protesteren tegen de aanleg van parkeergarage op huidige locatie parkeerterrein van Vivaldi. De bewoners van woongebouw Pavane zijn ten einde raad en schrijven het volgende protest.

“De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en we staan aan de vooravond van de installatie van een nieuwe gemeenteraad. Veel van de verkiezingsprogramma’s stonden bol van de maatregelen om de mooie gemeente Zoetermeer autoluwer, schoner, gezonder, groener, veiliger en fiets- en voetgangersvriendelijker te maken.

Maar uiteindelijk blijken er na een aantal bewonersavonden, helaas wederom zonder serieuze inspraak vanuit de directe bewoners, aangrijpende plannen om midden in de woonwijk de Leyens een grote fossiele garage voor benzine en diesel auto’s te bouwen op nog geen steenworpafstand (of zoals door sommige buurtbewoners aangegeven op nog geen “spuwafstand”) van het woongebouw Pavane gevestigd aan de Saloméschouw. Het parkeerprobleem van het LangeLand wordt over onze bewonersruggen gevoerd zonder dat wij daar serieus in gekend zijn en worden.

Vooropgesteld dat geen enkel weldenkend mens tegen de ontwikkeling van een Orthopedisch Centrum bij het LangeLand Ziekenhuis kan zijn, kan en mag het niet zo zijn dat de gezondheid en, het leef- en woongenot van andere bewoners Zoetermeer gerelateerd aan deze uitbreiding op het spel komt te staan. Zonder enige vorm van inspraak krijgen de bewoners van het statige appartementencomplex Pavane te maken met geluidsoverlast, verlies van uitzicht (en licht) en een directe aanvoer van uitlaatgassen die rechtstreeks via het warmte-terug-win-systeem van het pand in de huizen wordt gevoerd.

Immers waar dagelijks gemiddeld 40 geparkeerde auto’s zijn te vinden op met het groen omringde parkeerterrein, stijgt de capaciteit naar meer dan 350-400 auto’s per dag. De bewoners vrezen zeer terecht een enorme waardedaling van de 44 appartementen in het complex.

Zoals inmiddels alom bekend is het vrijkomen van ultrafijnstof dat vrijkomt als slijtstof en afkomstig van autobanden één van de grootste veroorzakers van de vervuiling door microplastics en komt helaas als ultrafijnstof weer in onze longen terecht.

Menselijke lichamen zijn niet in staat om deze ultrafijnstoffen af te breken met alle gevolgen van dien. Een extra zorg voor de kinderen die in het complex wonen. Het is bijna overbodig nogmaals te wijzen op het feit dat slechte lucht niet goed is voor de gezondheid, ziekte bevorderend werkt op het gebied van longen, hart- en vaatziekten, beroertes met bovendien nog een grotere kans op dementie in de hand werkt. In ons LangeLand Ziekenhuis zullen en kunnen ze dat vast en zeker niet ontkennen.

De bewoners van Pavane en talloze Zoetermeerders met ons geloven in een goede en gezonde toekomst voor de stad. Daarbij zijn diverse alternatieven te bedenken voor de parkeergarage in de voorgenomen vorm en omvang.

Het is dan ook niet uit te sluiten dat de bewoners een rechtszaak starten over de parkeerkwestie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen