‘Japanse duizendknoop’ ook in Zoetermeer?

Foto: Redactie Zoetermeer

In verschillende gemeenten in Nederland wordt gewaarschuwd voor de plant ‘Japanse duizendknoop’. Dit onkruid is van het allerergste soort, omdat deze exotische plant de inheemse soorten verdringt.

Kenmerken

Het blad van de Japanse Duizendknoop heeft een rechte bladvoet. Bladstengels en jonge stengels zijn rood. Jonge uitlopers zijn rood. Bladeren staan om en om op de stengel. Het onkruid heeft witte bloeiaren in augustus tot en met september. Japanse Duizendknoop heeft een holle stengel (lijkt op bamboe). De wortels hebben kleine rode puntjes. De plant kan twee meter hoog worden.

Snelle verspreiding

De Japanse Duizendknoop verspreid zich razendsnel. Het is niet verstandig om de duizendknoop op de composthoop te gooien, want daar groeit hij gewoon door. De plant kan tot wel vier meter diep zitten, dat tast de veiligheid aan. Funderingen, asfalt en dijken lopen daardoor gevaar. Een van de oplossingen om van de plant af te komen is om het af te graven tot vier meter diepte.

Zwarte lijst

De Japanse duizendknoop staat internationaal op de zwarte lijst van onkruidsoorten en wordt zelfs de ‘moeder aller onkruid’ genoemd.

Verbranden

Als je deze plant in je tuin hebt, gooi dan in ieder geval de resten niet bij het groenafval. Gooi dat in de grijze container zodat het verbrand wordt. Want op de composthoop overleeft dit kreng en komt ie dus toch weer op andere plekken.

Gif

Uit onderzoek blijkt dat de Duizendknoop het beste te bestrijden is met gif.

Informatie

Meer informatie over de (bestrijding van) de Japanse Duizendknoop leest u op deze website en op deze website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen