Op zaterdag 23 augustus wordt voor het eerst de Open Voedselbossendag georganiseerd in Zuid-Holland! Op deze dag openen voedselbossen in de hele provincie hun deuren voor bezoekers. Neem een kijkje in deze bijzondere groene oases en leer meer over wat een voedselbos precies is. En wie weet ga je wel naar huis met bramen of bijzondere kruiden.Kom kijken, luisteren en: kom proeven! Je vindt alle informatie op de website van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland.
In Zuid-Holland zijn in de afgelopen jaren meer dan 20 voedselbossen aangelegd. Op zaterdag 23 augustus openen een aantal van hen de poorten en organiseren activiteiten zoals een rondleiding, wildplukwandeling of expeditie.
Je bent welkom in deze voedselbossen:
Voedselbos Lust & Last | Kokseweg 6 in Sommelsdijk |
Voedselbos De Vlierelier | Zijtwende, De Lier (Ter hoogte van nr. 50) |
Voedselbuurtbos Geuzegroen | Leidschendamseweg in Zoetermeer |
Voedselbos Vlaardingen | Van Boendaleweg 1, Vlaardingen |
Voedselbos WIJdehorst | Rijksstraatweg 599 Wassenaar |
De Overtuin- Trompenburg Tuinen en Arboretum | Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam |
Voedselbos Tuin de Weeldernis | Madepolderweg 59C, Tuin 95 Den Haag |
De activiteiten verschillen per voedselbos. Voor sommige activiteiten moet je je aanmelden vanwege een beperkt aantal plaatsen, kijk daarom eerst wat er te doen is bij het voedselbos in jouw buurt.
Een voedselbos is een aangelegd bos waar bomen, struiken en planten groeien, waar veel van de natuur eetbaar is. Een voedselbos wordt speciaal ontworpen om voedsel te produceren, zoals fruit, noten, groenten en kruiden. Tegelijkertijd is een voedselbos ook goed voor de natuur en biodiversiteit: een voedselbos is een ecosysteem waarin alle planten en dieren samenwerken. Grote bomen geven schaduw en bescherming, struiken groeien daaronder, en op de grond groeien kruiden en groenten. Bloemen trekken bijen en andere nuttige insecten aan. Deze diversiteit maakt het voedselbos gezond en veerkrachtig, net als een normaal bos. Kortom, een voedselbos is een plek waar de natuur en de mens samenwerken om op een duurzame manier voedsel te produceren.