De hond na Corona

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Nu we veel meer thuis werken hebben heel veel gezinnen eindelijk de droom om een hond te adopteren kunnen verwezenlijken. En hebben veel meer gezinnen kunnen ervaren hoe leuk het is om een hond in huis te hebben.

Maar hoe gaat dat straks wanneer we weer ons normale leven kunnen oppakken en we niet meer of minder thuis gaan werken? Hoe voorkomen we dat deze droom niet uitmondt in een nachtmerrie.

Belangrijk is om nu al met de hond te oefenen om langer alleen thuis te blijven want een hond begrijpt het niet wanneer dingen van de ene op de andere dag veranderen. Als we de hond en onszelf al hierop gaan voorbereiden zal er minder kans op stress situaties ontstaan. Er kunnen verschillende problemen ontstaan wanneer een hond langere tijd alleen moet zijn en dit niet goed aangeleerd is, ook afhankelijk van het karakter, leeftijd van de hond. Bijvoorbeeld een onzekere hond kan verlatingsangst ontwikkelen wat zich uit in veel blaffen/piepen en soms zelfs van de stress plassen of poepen in huis (stress werkt bij ons ook vaak op de darmenĀ  en zo werkt het ook bij de hond). Een jonge energieke hond kan uit verveling de huisraad slopen om op die manier zijn/haar energie kwijt te raken (dit is een duur grapje).

Train het alleen thuis blijven met kleine stapjes tegelijk zodat uw hond leert vertrouwen dat u weer terug komt en er geen stress van ondervindt. Wanneer uw hond zover is dat hij/zij wat langer alleen kan blijven zorg dan dat de hond van te voren goed uit is geweest en gespeeld heeft, wanneer ze wat energie kwijt zijn zullen ze meestal gaan slapen.

Het is een richtlijn om een volwassen hond niet langer dan 4 uur tot maximaal 6 uur alleen te laten. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om tussen de middag naar huis te gaan om de hond uit te laten zijn er meerdere opties mogelijk. Zoals oppas aan huis, uitlaatservice of dagopvang. Informeer naar de mogelijkheden bij u in de buurt en welke oplossing het beste bij u en uw hond past.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen