MS-patiente traint voor onbeperkte elfstedentocht

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Sonja van der Vlist is sinds een half jaar in training voor de onbeperkte elfstedentocht, voor iedereen met een beperking. De MS-patiënte is vastberaden om minimaal tien meter lopend af te leggen.

,,Ik blijf mezelf uitdagen. Kan niet bestaat voor mij niet, dat is ook een mindset die je kan hebben”, vertelt Van der Vlist (58) vanuit haar woning in Zoetermeer. Zaterdag staat ze op de vierde dag van de onbeperkte elfstedentocht achter een rollator aan de start in Sloten, kort voor de finish. ,,Ik ga voor minimaal tien meter, heel misschien wel honderd. We gaan er een feestje van maken.”

De onbeperkte elfstedentocht wordt vanaf woensdag voor de tweede keer gehouden. Het is een initiatief van Sandy Krijnen. De Cornwerdse heeft zelf ook de zenuwziekte Multiple Sclerose en vindt dat iedereen mee zou moeten kunnen doen aan een sportieve uitdaging als de elfstedentocht. Ook al is dat maar een heel klein deel van de route. ,,We willen mensen die eigenlijk niet meer in beweging zijn, weer in beweging krijgen. Sonja hoort daar bij uitstek bij.”

Van der Vlist kreeg in 2006 de diagnose MS. Ze heeft zich nooit neergelegd bij wat ze niet meer kan, vertelt ze. Ze probeerde zich altijd te focussen op wat nog wel kan, maakte met haar man nog mooie en verre reizen en liep in 2008 nog een halve marathon. ,,Maar het is en blijft een progressieve ziekte. Je krijgt de medicatie om de ziekte te vertragen.”

Tegenwoordig heeft Van der Vlist meestal de rolstoel nodig om er op uit te gaan. ,,Dat is meer uit praktische overwegingen. Soms ben ik wat lui en neem ik de rolstoel mee naar de stad, het kost anders ontzettend veel tijd om er te komen.” Ze wil zichzelf beslist niet rolstoelafhankelijk noemen. Natuurlijk loopt ze nog, met behulp van de rollator. Maar het wordt steeds moeilijker, beseft ze. ,,Het is een continu rouwproces.”

Wat momenteel meespeelt is de coronavaccinatie. Die heeft veel van het lichaam gevergd om van te herstellen. Daardoor heeft ze ook een periode niet kunnen trainen voor de elfstedentocht, maar nu komt ze weer twee keer per week bij fysiotherapeut Barry Faas. ,,Aan álle spieren, bewegingen en motoriek wordt aandacht besteed, niet alleen het lopen, dat doe ik bij hem niet eens. Bij hem train ik ook mijn evenwicht. Thuis ben ik iedere dag bezig met oefeningen. Elke spiervezel in beweging houden, want wat rust, roest.”

Van der Vlist hoopt dat lotgenoten inspiratie uit haar deelname halen. ,,Ik sta positief in het leven, dat helpt. Je hebt altijd de keus: ga je in de hoek zitten, ga je in de slachtofferrol, of doe je er iets mee. Ik ga de uitdaging aan. Dit gebeurt allemaal mede dankzij Barry Faas van Fysiotherapie Scope, omdat hij altijd iets weet te bedenken wat ik wel kan.”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen