Overdragen van zorgtaken naar gemeenten heeft hele grote invloed

Cora Huijbens (D66)
Cora Huijbens (D66)
Foto: Redactie Zoetermeer

Raadsleden besteden veel tijd aan het reilen en zeilen van de gemeente. Zij verrichten belangrijk en onderschat werk. Inmiddels is deze raadsperiode alweer voor de helft voorbij. In dit laatste interview in deze serie staat Cora Huijbens (D66) centraal. Zij is lid van de gemeenteraad sinds 2006 als commissielid en sinds 2010 als raadslid en fractievoorzitter.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Vraag aan een willekeurig persoon wat hij of zij belangrijk vindt in het leven en men noemt gezondheid. Tijdens mijn werk als verpleegkundige zag ik wat de impact is van politieke besluitvorming op het welbevinden van mensen. Daardoor weet ik als geen ander dat het overdragen van zorgtaken naar de gemeente invloed zal hebben op het dagelijks leven van onze inwoners. De vraag die ik mijzelf steeds stel is: ‘Wat betekent dit voorstel of dit plan voor mensen in hun dagelijks leven, in hun directe omgeving?’

Cora Huijbens (D66)
Cora Huijbens (D66)

Wat vind u het meest leuke van het raadslidmaatschap?

Het persoonlijk contact met onze inwoners, daar haal ik ook mijn motivatie uit. Door regelmatig Zoetermeer in te gaan, door wijken, scholen en instellingen te bezoeken.

Wat vind u het minst leuke van het raadslidmaatschap?

Lastig….het politieke debat waarin weinig ruimte is om echt te gaan voor de inhoud, voor de nuances. In de politiek scoren vaak de one-liners die niet altijd recht doen aan de inhoud. Wat ik ook lastig vind is ‘stroperigheid’, ik ben een praktisch ingesteld mens en als ik zie hoe lang het soms duurt voordat iets gebeurt voel ik ongeduld. Anderzijds realiseer ik mij ook dat zorgvuldige afwegen wat moet gebeuren belangrijk is.

Heeft u naast het lidmaatschap van de gemeenteraad nog een andere functie of betrekking?

Vanuit een maatschappelijke organisatie was ik als vrijwilliger betrokken bij het begeleiden van mensen naar werk. Hier leer ik veel van. Waar lopen mensen tegenaan als ze in contact komen met de gemeente, met andere organisaties etc. Ik doe dit ‘anoniem’ en niet als raadslid zodat ik ervaar wat goed en wat minder goed geregeld is in Zoetermeer.

Hoe maakt u de combinatie tussen uw dagelijks leven en het raadslidmaatschap?

Dat gaat heel goed. Ik heb ervoor gekozen om politiek actief te worden toen mijn 3 zonen klaar waren met hun middelbare school. Daardoor heb ik de vrijheid om aanwezig te zijn bij de raadsvergaderingen, die altijd in de avond uren zijn, maar ook  de gelegenheid om overdag de bijeenkomsten zoals symposia, openingen et cetera bij te wonen.

Wat is uw favoriete plaats in Zoetermeer?

Ik hou van buiten in de natuur zijn. Een rondje Meerpolder, Westerpark, Balijbos het kan allemaal. Groen op loopafstand. Vroeger hield ik veel van bos maar ik ben het wijdse polderlandschap en ‘wolken uitzichten’ steeds meer gaan waarderen.

Cora Huijbens (D66)
Cora Huijbens (D66)

Hoe vind u dat het gaat het in Zoetermeer sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014?

Toen we in 2014 begonnen hebben we gezegd dat we met  inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties de betrokkenheid van de Zoetermeerders bij de stad willen vergroten. Dit omdat “samen” alleen werkt als het van twee kanten komt. Als lokale politiek én inwoners, ieder binnen zijn eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden, doen wat nodig is voor onze stad.

Dit samen werken aan mogelijkheden om onze  stad mee vorm en inhoud te geven en daarbij open staan voor initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties daar hebben we de afgelopen periode echt aan gewerkt!

Wat is het belangrijkste dat u voor het einde van deze periode nog wilt realiseren?

Taal, onderwijs, educatie. Zonder  beheersing van taal is het moeilijk om deel te nemen aan onze samenleving. We leven in een maatschappij waarin veel informatie en communicatie schriftelijk plaatsvindt. Denk aan internet, social media etc. Daarvoor is het belangrijk dat je deze schriftelijke informatie ook kunt lezen . Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 9 mensen , zowel allochtoon als autochtoon, grote moeite hebben met lezen en schrijven. Hierdoor kunnen zij lastig  meedoen in de maatschappij, thuis en op het werk. Denk maar aan het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld zorgtoeslag, kinderopvang of de belasting. Ik ben blij dat er in Zoetermeer veel aandacht is voor dit onderwerp. Bijvoorbeeld in de zogenaamde voor en vroegschoolse educatie en taalklassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen