Zoetermeer viert 80 jaar vrijheid

15 jan , 17:07 Gemeente
80 jaar vrijheid
Gemeente Zoetermeer

In 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.  Door heel Nederland worden herdenkingen en vieringen georganiseerd, ook in Zoetermeer. Met een uitgebreid programma wordt stil gestaan bij de offers van toen en de vrijheid van nu gevierd. Voor Zoetermeerse scholen is er een educatief herdenkingsprogramma waarin de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding 80 jaar geleden, en de waarde van vrijheid centraal staan.

Burgemeester Michel Bezuijen: ‘Helaas is vrijheid en veiligheid niet meer zo vanzelfsprekend als we lang dachten. Daarom zullen we dit jaar in Zoetermeer veel aandacht besteden aan de viering van tachtig jaar vrijheid. Herdenken en vieren gaan hierbij hand in hand. Omdat het belangrijk is om ons te realiseren dat we nog steeds in vrijheid leven. En die vrijheid moeten we bewaken en koesteren.’

Voor jong en oud

Met theater, muziek en exposities richt het programma zich op alle inwoners van Zoetermeer, van jong tot oud. Evenementen als deze horen bij de stad vindt wethouder Jan Iedema (Evenementen): ‘We zijn er trots op dat Zoetermeer een stad is waar mensen het jaar rond willen vieren en ontmoeten en dat we daar goede locaties voor hebben. Ik kijk uit naar de 25e editie van het bevrijdingsfestival dit jaar’.

Hoogtepunten uit het programma

Het programma van Zoetermeer 80 jaar vrijheid bestaat uit vier belangrijke momenten, aangevuld met wijkactiviteiten, zoals vrijheidsmaaltijden. Speciaal voor jongeren – die in Nederland altijd in vrijheid hebben geleefd – is er een educatief programma om de waarde van vrijheid tastbaar en bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld met een bezoek van scholieren aan kamp Westerbork.

  • Januari 2025 Herdenking Holocaust: In januari worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. In Zoetermeer wordt, net als in de rest van Nederland, de gehele maand januari hierbij stil gestaan met diverse educatieve- en herdenkingsactiviteiten, met onder meer een gratis vertoning van een Holocaust-film in het Stadstheater en een bezoek van scholieren aan kamp Westerbork.
  • 4 mei 2025 Nationale Dodenherdenking bij het oorlogsmonument in het Wilheminapark. Naast deze nationale herdenking organiseren scholieren een eigen herdenkingsceremonie bij het geadopteerde monument naast de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat.
  • 5 mei 2025 Bevrijdingsfestival en ophalen bevrijdingsvuur in Wageningen: Een jubileumeditie van het bevrijdingsfestival in Zoetermeer dat dit jaar voor de 25e keer georganiseerd wordt.

15 augustus 2025 Herdenking van de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië/Indonesië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië met onder meer het kunstproject “Herinnering in Beeld” waarbij foto’s en kunstwerken de verhalen vertellen over de Japanse bezetting.