Zoetermeer en Rijnland werken samen aan ‘Ons Blauwe Goud’

13 jul 2021, 15:14 Gemeente
Zoetermeer heeft in de zomer regelmatig last van blauwalg. Op 2 juli werd de eerste zwemwaarschuwing afgegeven. Met name voor de Zoetermeerse plas is dit vervelend, omdat inwoners en bezoekers daar met warme dagen vaak verkoeling zoeken in het water.
Afgelopen jaren zijn er verschillende proeven geweest zoals de inzet van ultrasone geluidsgolven, grote netten en waterstofperoxide. Hiermee proberen de gemeente en het hoogheemraadschap van Rijnland om de blauwalg zo goed mogelijk tegen te gaan. Maar er is meer nodig om de blauwalg voor de lange termijn aan te pakken. Daarom werken de gemeente en het hoogheemraadschap van Rijnland samen in het project: ‘Ons Blauwe Goud’.

Maatregelen korte termijn

Deze zomer worden opnieuw ultrasone geluidsgolven ingezet bij de Zoetermeerse plas. De opwekking van deze geluidsgolven zorgen ervoor dat het drijfvermogen van de blauwalgen afneemt en de groei van de blauwalgen afneemt. De geluidsgolven hebben geen negatieve invloed op de waterkwaliteit of gezondheid van mens en dier. De proef hiermee startte in 2018 en we zien dat het werkt. In 2020 is de blauwalg hierdoor sterk verminderd. Een mooi resultaat, maar om de blauwalg bij de bron aan te pakken zijn er maatregelen voor de langere termijn nodig.

Open watergangen

Het hoogheemraadschap heeft vanuit Europa de opdracht om de waterkwaliteit te verbeteren in het Zoetermeerse water, met name in de Zoetermeerse plas. De komende vijf jaar passen zij gemalen, waterstromen en watergangen aan. Ook wordt de bodem van de Broekwegwetering gebaggerd. De grootste aanpassingen vinden plaats in het Westerpark en het Jagersbos in de wijk Meerzicht. Hier worden open watergangen gegraven om het water in de stad beter met elkaar te verbinden. Komende week zijn er twee participatiebijeenkomsten met bewoners van het Jagersbos en belangstellingen voor het Westerpark. Hier wordt het eerste conceptontwerp voor de open watergangen besproken.

Moerasparels

Daarnaast is gestart met het project ‘Moerasparels’. In totaal komen er zeven kleine gebieden (ondiepe moerasgebieden met waterplanten) langs de oevers van de Zoetermeerse plas met als doel het water natuurlijk te kunnen filteren en om de biodiversiteit te vergroten.

Natuurvriendelijke oevers

Met het aanpassen van de watergangen en het vervangen van duikers door open water, worden vanaf 2021 ook natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Zij leveren net als de Moerasparels een positieve bijdrage aan de waterkwaliteit en biodiversiteit. Zoetermeer geeft zo invulling aan de ambities voor natuurvriendelijke oevers uit het plan “Groen Blauwe Slingers “en neemt een voorschot op de realisatie van (water gerelateerde) klimaat adaptieve maatregelen die uit de klimaatstresstest volgen. De planning is dat de realisatie in het najaar 2021 start in de wijk Meerzicht.

Meer informatie

Via de bijgaande video is de vlog te zien met Jakobien Groeneveld, wethouder Openbare Ruimte en Groen en Sjaak Langeslag, hoogheemraad van Rijnland. Zij vertellen wat de samenwerking inhoudt en wat zij samen gaan doen om de waterkwaliteit in de stad, Ons Blauwe Goud, te verbeteren. Ook is er meer informatie te vinden op de website www.onsblauwegoud.nl .