Op donderdag 15 mei tekenden wethouder Bouke Velzen (duurzaamheid) en de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Zuidplas, de provincie Zuid-Holland, glastuinbouwbedrijven en NetVerder (regionale netbeheerder Stedin) een intentieovereenkomst voor een verder te onderzoeken Regionaal Warmtenet Oostland.
Een van de redenen waarom NetVerder dit doet, is om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt (netcongestie). De provincie en anderen proberen ervoor te zorgen dat warmtenetten voorrang krijgen bij het maken van aansluitingen, omdat er op dit moment niet genoeg ruimte is op het elektriciteitsnet voor iedereen tegelijk.
Het is de bedoeling dat een nieuw warmtenet in het Oostland duizenden woningen én met name ook honderden kassen van duurzame warmte gaat voorzien. Dat is goed voor het klimaat én voor de toekomst van onze regio. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst zetten wij als gemeente een volgende stap richting een duurzame regionale warmtevoorziening.
Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer heeft besloten de intentieovereenkomst te ondertekenen om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de ontwikkeling van een regionaal warmtenet. Zoetermeer blijft bestuurlijk en ambtelijk betrokken bij de ontwikkeling van het warmtenet, omdat het warmtenet kansen biedt voor Zoetermeer
Het regionale warmtenet ligt niet op grond van de gemeente Zoetermeer. Daarom gelden de afspraken in de intentieovereenkomst over het beschikbaar stellen van grond en het meewerken aan de ruimtelijke plannen niet voor Zoetermeer. Als een aftakking vanuit het regionale warmtenet naar Zoetermeer wenselijk is, dan maakt de gemeente in een aparte overeenkomst hierover afspraken met NetVerder of de ontwikkelaar van een geothermiebron. Dit is een hernieuwbare warmtebron, omdat de ondergrondse warmte steeds wordt aangevuld.
Wethouder Bouke Velzen (duurzaamheid): Het tekenen van de intentieovereenkomst is weer een stap in de goede richting van een aardgasvrije omgeving. Dit warmtenet is van groot belang voor onze regio met haar glastuinbouw én biedt kansen om ook betaalbare, betrouwbare en duurzame warmte te leveren in collectieve gebouwen in met name de wijk Meerzicht.”
Zoetermeer wil in 2040 helemaal stoppen met het gebruik van aardgas. In de Warmtevisie staat hoe we overstappen naar duurzame manieren van verwarmen. Deze warmtevisie wordt de komende 2 jaar herijkt.
In wijken met veel hoogbouw zijn gezamenlijke warmtenetten een goede optie. Het is één van de mogelijke alternatieven voor de wijk Meerzicht.
Andere alternatieven voor de hoogbouw in Meerzicht zijn bijvoorbeeld een systeem met bodemenergie warmte koude opslag (WKO). De keuze voor het alternatief van aardgas is aan de gebouweigenaren zelf. Recent is een grote verduurzamingssubsidie mogelijk gemaakt voor de verschillende verenigingen van eigenaren in Meerzicht.
Door hiervan gebruik te maken en de hoogbouw te isoleren is er een keuze te maken voor de gebouweigenaren een hoog- of middentemperatuurbron ( vanuit het regionaal warmtenet) of een laagtemperatuurbron (zoals WKO).
In 2024 heeft de gemeenteraad van Zoetermeer een plan goedgekeurd over hoe de gemeente hierover in gesprek gaat met eigenaren van bestaande hoogbouw. In 2025 start de gemeente gesprekken over warmte (de ‘warmtedialoog’) met bewoners van de hoogbouw in delen van de Binnenstad en in Meerzicht.
Het warmtenet gaat duurzame warmte leveren aan ongeveer 250 glastuinbouwbedrijven (1.500 hectare) en aan zo’n 45.000 woningen in de regio. Het warmtenet is een belangrijk alternatief voor aardgas en zorgt ervoor dat het volle elektriciteitsnet niet verder wordt belast
Deze nieuwe stap is een vervolg op de bestaande samenwerking binnen de Warmte Samenwerking Oostland (WSO), waarin de gemeenten en de glastuinbouw al langer gezamenlijk werken aan verduurzaming van de glastuinbouw en de gebouwde omgeving.
De komende maanden werken de betrokken partijen aan de verdere uitwerking van zowel de samenwerking als de haalbaarheid van het regionaal warmtenet.
In september wordt een informatieavond georganiseerd voor de gemeenteraadsleden van alle vijf betrokken gemeenten. Daar worden de gemeenteraadsleden uit de regio bijgepraat over de voortgang, kansen en vervolgstappen in de ontwikkeling van het warmtenet.