Gemeente Zoetermeer en zorgpartijen slaan handen ineen voor ondersteuning op maat

08 feb , 8:45 Gemeente
foto ondertekening
Gemeente Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer zet samen met zorgpartners een belangrijke stap richting een gezondere toekomst voor inwoners.

Wethouder Véronique Frinking ondertekende samen met Jeroen van den Oever (Samen ZoeterMeer Gezond) en Anouk Op het Veld (Stichting GelijkGezond) een intentieverklaring om gezondheidsverschillen te verkleinen.

En maatwerkondersteuning te bieden aan inwoners die grip op hun leven zijn verloren. De ondertekening van deze intentieverklaring is de eerste stap in een samenwerkingstraject dat de komende zes maanden verder wordt uitgewerkt. De partijen willen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een aanpak die aansluit bij de behoeften van inwoners en samenwerking vraagt met de lokale zorg- en welzijnsorganisaties.

Een vernieuwende en gezamenlijke aanpak

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een minimum inkomen bovengemiddeld kampen met gezondheidsproblemen die voortkomen uit problemen op meerdere levensgebieden. Op verschillende plekken in Nederland zijn al een aantal geslaagde proeven uitgevoerd. Deze proeven hebben laten zien dat een vernieuwende overkoepelende aanpak nodig is. Een aanpak die zich niet alleen richt op medische maar ook op financiële en sociale problemen. De Gemeente Zoetermeer en Samen ZoeterMeer Gezond slaan daarom met stichting GelijkGezond de handen ineen voor ondersteuning op maat. Gelijk Gezond is een organisatie met de ambitie om meer gezonde levensjaren te realiseren voor mensen met een minimum inkomen.

Doorbijters gaan Zoetermeerders die in de knel zitten, helpen

Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is de inzet van een expert ook wel ‘doorbijter’: genoemd. Die inwoners helpt grip te krijgen op verschillende uitdagingen in hun leven. Dat kan variëren van gezondheidsproblemen tot financiële en sociale obstakels. Deze ‘doorbijter’ laat niet los totdat de kern van het probleem is aangepakt en er concrete stappen zijn gezet richting een stabiele situatie. Huisartsen kunnen patiënten met meervoudige problemen doorverwijzen naar de ‘doorbijter’, die hen vervolgens intensief ondersteunt.

“Gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, en juist daarom is het belangrijk om gezamenlijk in actie te komen” aldus wethouder Véronique Frinking. Wethouder Bouke Velzen voegt hier nog aan toe “financiële stress leidt ook tot lichamelijke en geestelijke klachten. Ik ben blij met deze samenwerking zodat mensen hulp krijgen om in hun basisbehoeften zoals gezondheid te voorzien.”

Namens Samen ZoeterMeer Gezond en Stichting GelijkGezond onderstrepen Jeroen van den Oever en Anouk Op het Veld het belang van deze aanpak: “Door samen te werken en echt naast inwoners te staan zoals de ‘doorbijter’ doet, willen we ervoor zorgen dat deze mensen weer grip krijgen op hun leven. En daarmee de gezondheidsverschillen worden verkleind’.