Zoetermeer groeit: een schaalsprong

Foto: Redactie Zoetermeer

In de woningbouwagenda staat dat er in Zoetermeer de komende jaren 10.000 tot 16.000 extra woningen worden gebouwd. Hierdoor groeit Zoetermeer met 18.000 tot 30.000 inwoners. Bij zo’n ambitieuze groei van het aantal inwoners past een ambitieuze groei van alle voorzieningen en sociaal-economische opgaven. Niet alleen het aantal woningen maakt een schaalsprong, maar heel Zoetermeer maakt als het ware een schaalsprong. De manier waarop dat kan en moet gebeuren, is de komende tijd onderwerp van verdere gesprekken tussen het college van B&W en de gemeenteraad.

Kwaliteit

Het gaat bij de schaalsprong om de ontwikkeling van de stad in de volle breedte. Er komt een kwaliteitsimpuls voor de binnenstad met woningen en appartementen en kwalitatief hoogwaardige uitgaansmogelijkheden. Maar ook wordt voor de hele stad geïnvesteerd in bereikbaarheid en parkeermogelijkheden, het voorzieningenniveau, de onderwijsmogelijkheden, de ruimtelijke en andere voorzieningen voor het bedrijfsleven, het prettig samen leven in de stad, het groen en de duurzaamheid. Op al deze terreinen kan en moet de stad meebewegen met de schaalsprong, kwantitatief maar vooral ook kwalitatief. Waarbij er ook aandacht blijft voor de bestaande wijken en woningen. Alleen zo kan Zoetermeer op de lange termijn aantrekkelijk en gezond blijven.

Uitgangspunten

De gemeenteraad heeft het college van B&W gevraagd om als eerste stap een aantal uitgangspunten voor te stellen, op basis waarvan de raad verder in gesprek kan gaan met het college. Daarnaast wil het college de komende maanden ook in gesprek met inwoners en partijen in de stad om tot een verdere invulling en uitwerking van deze uitgangspunten te komen.

De voorgestelde uitgangspunten voor deze gesprekken zijn:

  • Er is altijd oog voor duurzaamheid, leefbaarheid en kwaliteit.
  • Nieuwbouw gebeurt altijd duurzaam.
  • Zoetermeer is goed bereikbaar, met OV, auto, de fiets en te voet.
  • In en rond Zoetermeer is het groen en het groen is goed bereikbaar.
  • Onderwijs, economie en bedrijfsleven zijn sterk en Zoetermeer is aantrekkelijk voor studenten, jongeren en bedrijven.
  • Zoetermeer heeft goede sociale voorzieningen, zoals actieve buurtorganisaties, spreekuren van de wijkagent, goed functionerende wijkwinkelcentra, een adequaat pakket van zorgvoorzieningen, divers onderwijs en goede sportfaciliteiten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen