Actieplan kwaliteitsslag Jeugdhulp Zoetermeer

Wethouder van Leeuwen
Wethouder van Leeuwen
Foto: Gemeente Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer koestert het uitgangspunt dat ieder kind de juiste zorg krijgt die het nodig heeft. Nu er tekorten dreigen te ontstaan in de financiering van de jeugdzorg heeft de gemeente samen met huisartsen, Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en andere jeugdhulporganisaties een actieplan opgesteld om gezamenlijk een versnelling aan te brengen in de ontwikkeling van kwaliteit en toegankelijkheid van de jeugdhulp. Hierbij wordt ook het onderwijs in Zoetermeer betrokken.

Huisartsen

De partners waarmee het actieplan is ontwikkeld stellen vast dat stilstaan geen optie is. Wethouder Mariëtte van Leeuwen (Jeugd): “Samen met een aantal zorgaanbieders dat in Zoetermeer actief is hebben we dit actieplan opgesteld. Ik ben blij dat we elkaar als partners hebben gevonden om de jeugdhulp in Zoetermeer deze kwaliteitsimpuls te geven. Zo willen we onder andere met elkaar de toegang tot jeugdhulp verder ontwikkelen om ervoor te zorgen dat jongeren en hun ouders eerder en sneller op de plek komen waar ze de juiste hulp krijgen”. Ook geeft Van Leeuwen aan met de huisartsen in gesprek te zijn om de huisartsenpraktijken te ondersteunen in hun verwijsfunctie om de jeugdhulp zo nog meer op maat te laten zijn. Daarbij komt dat op deze manier niet alleen de hulpvraag van het kind alleen, maar ook die van het gezin in beeld wordt gebracht. “Het is heel bijzonder dat we met deze organisaties letterlijk rond de tafel van deze innovaties en ontwikkelingen een uitvoerbaar plan hebben weten te maken dat sterk gericht is op preventie. Door verdergaande samenwerking kunnen we eerder signaleren, waardoor jongeren eerder op de plek van bestemming komen en vroegtijdig (kortdurende) dure specialistische hulp ingezet kan worden of zelfs voorkomen kan worden”, licht Mariëtte van Leeuwen toe.

Kosten

Met dit actieplan wordt ook een ombuiging van de oplopende kosten voor jeugdhulp ingezet. De gemeente, die sinds de decentralisatie in 2015 verantwoordelijk is voor Jeugdhulp, zag zich geconfronteerd met een verwacht meerjarig financieel tekort oplopend tot bijna € 7,6 miljoen. In het actieplan is niet gekozen voor generieke maatregelen, zoals tariefkorting of vaste budgetten per aanbieder.

Verantwoordelijkheid

Door deze verdergaande vorm van samenwerking tussen aanbieders van jeugdhulp is een gezamenlijke verantwoordelijkheid ontstaan, waarbij de te nemen maatregelen gewogen en geïmplementeerd worden. Zo worden de kosten van jeugdhulp teruggebracht, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de hulp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen