Transformatie kantoren naar woningen neemt een vlucht in Zoetermeer

Foto: Gemeente Zoetermeer

Wethouder Taco Kuiper wooncomplex De Baron aan de Bredewater in Zoetermeer. Projectontwikkelaar Certitudio transformeert het kantoorpand tot 75 woningen met een sociale huurprijs. Oppervlakten variëren van 32m² tot 49m² met een huurprijs vanaf €590,‐ per maand.

Kantoorpanden naar starterswoningen

Bredewater 18 is niet de enige locatie in de stad waar kantoorbestemmingen plaatsmaken voor een woningen. In 2015 zijn aan de Engelandlaan 138, 50 staterswoningen opgeleverd, aan de Italiëlaan 67 starterswoningen en boven horecagelegenheid Clooney ’s 80 woningen. Voor twee andere locaties aan de Engelandlaan zijn er omgevingsvergunningen verleend om de kantoorlocaties te transformeren naar woningen.

Wooncomplex de Baron geopend

Voor het kantoorgebouw aan de Duitslandlaan, waar nu tijdelijk de gemeentebalies en bibliotheek gevestigd zijn, is een omgevingsvergunning aangevraagd om 48 woningen voor starters te bouwen. Verder zijn er nog lopende initiatieven, waar nog geen vergunning voor is aangevraagd, bijvoorbeeld voor het kantoor aan de Kadelaan 6 waar ca. 60 woningen voor starters zijn gepland. In het entree gebied Zoetermeer (rondom Zoetermeer CS, het Bredewater en de Boerhaavelaan) lopen daarnaast meerdere transformatie initiatieven op verschillende locaties voor ongeveer 1.000 woningen.

Naast transformatie door middel van het verbouwen van een bestaand kantoor vinden er ook transformaties plaats door middel van sloop-nieuwbouw. Een goed voorbeeld hiervan is het project Huize van Oranje, op de hoek van de Oranjelaan en de Eerste Stationsstraat. Het oude kantoor van de Rabobank maakt hier plaats voor 15 hoogwaardige appartementen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen