Zorgen over toekomstig Zorgaanbod HagaZiekenhuis Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het HagaZiekenhuis heeft het college van B&W op de hoogte gebracht van de jaarrekening 2022 en het verbeterplan HagaVooruit! Het college is geschrokken van de financiële uitdagingen waarmee het HagaZiekenhuis wordt geconfronteerd. Het college maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod en het succes van de fusie tussen de locaties in Zoetermeer en Den Haag.

Het komende halfjaar moet de raad van bestuur ingrijpende besluiten nemen over een toekomstbestendig zorgprofiel voor de locatie Zoetermeer en daarnaast een besluit over de toekomst van (acute)verloskunde in Zoetermeer. Het college van B&W zal bij het ziekenhuis aandringen om deze besluiten te nemen op basis van de (toekomstige) demografische ontwikkeling van Zoetermeer, de zorgvraag van inwoners en om de noodzakelijke bezuinigingen evenredig over de twee locaties te verdelen. Het ziekenhuis in Zoetermeer wordt namelijk al jaren geconfronteerd met steeds een ‘een onsje minder’.

Met de totstandkoming van het hoofdlijnenakkoord, wat ten grondslag ligt aan de fusie tussen het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis, is besloten om de Intensive Care anders vorm te geven en de toekomst van (acute)verloskunde te onderzoeken. Het blijft benadrukken het zeer onwenselijk te vinden dat de besluitvorming in de komende periode negatief wordt beïnvloed door de financiële problemen en daarmee samenhangende institutionele belangen waardoor het zorgaanbod van Zoetermeer kan worden afgeschaald.

Een van de voornemens van het verbeterplan is om te snijden in het personeelsbestand. Dit is een pijnlijk besluit voor de betreffende medewerkers. Als er vaste medewerkers ontslagen moeten worden is dat verontrustend en zou zoveel mogelijk moeten worden voorkomen

Het is positief dat ondanks de financiële moeilijkheden waarin het ziekenhuis verkeert de gemeente samen met zorgaanbieders en inwoners is uitgenodigd om mee te denken over het toekomstig zorgprofiel van het ziekenhuis in Zoetermeer. Laten we dit belangrijke moment gebruiken om te komen tot een duurzaam en modern ziekenhuis in Zoetermeer waarmee de beste zorg voor inwoners uit Zoetermeer en omstreken wordt gewaarborgd. Dit in het volle besef dat de besluitvorming daarover in handen is van het HagaZiekenhuis.

Het college wil samen met inwoners, zorgaanbieders en het ziekenhuis samen gaan werken om het ziekenhuis van de toekomst neer te zetten in Zoetermeer. Het college zegt: “Laten we de handen ineen slaan onder het motto: als het ergens kan, dan kan het in Zoetermeer!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen