Zoetermeer maakt zich sterk voor positie new towns

Foto: Gemeente Voorschoten

Burgemeester Michel Bezuijen ontving vandaag een delegatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Zoetermeer om aandacht te vragen voor de problematiek én de kansen waarmee snel gegroeide steden (new towns) als Zoetermeer te maken hebben. Er werd een bezoek gebracht aan de wijken Meerzicht en Buytenwegh om de kansen en uitdagingen van de oudere en in het verleden snel gegroeide wijken te laten zien.

Zoetermeer is een echte groeistad. In zestig jaar tijd groeide de gemeente van een dorp van 10.000 inwoners naar een stad met 126.000 inwoners. Burgemeester Michel Bezuijen: “Daarmee is Zoetermeer nu de derde stad van Zuid-Holland. De snelle groei zie je terug in het DNA van Zoetermeer, waar de eerste ouderdomsrimpels inmiddels duidelijk zichtbaar worden. Zeker in de oudste wijken van onze stad moet echt iets gebeuren om de leefbaarheid, woonaantrekkelijkheid en sociaaleconomische situatie op peil te houden en waar nodig te verbeteren.”

Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen en Ron van den Ende, gebiedsadviseur Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid brachten een bezoek aan Zoetermeer om zich te laten informeren over de zorgen en kansen van new towns. In de wijken Meerzicht en Buytenwegh gingen zij onder andere in gesprek over de verduurzamingsopgave van Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) en woningcorporaties, de kansen voor doorstroming van ouderen op de woningmarkt en het belang van het vergroten van bestaanszekerheid en kansengelijkheid.

Aandacht voor new towns

Zoetermeer heeft zich verenigd met andere new towns zoals Capelle aan den IJssel, Nissewaard en Almere, die met dezelfde uitdagingen voor de toekomst te maken hebben. “Samen maken we ons sterk om de aandacht van de landelijke overheid voor de problematiek én unieke kansen in onze snel gegroeide steden te krijgen”, licht burgemeester Bezuijen toe. Op 28 november organiseert Zoetermeer samen met andere new towns een nationaal congres over het onderwerp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen