Opvang & Onderwijs voor Oekraïense kinderen

Foto: Gemeente Zoetermeer

De Nieuwkomersvoorziening Opvang en Onderwijs Zoetermeer (NOOZ) is vandaag officieel geopend in het bijzijn van wethouders Iedema en Ter Laak. Bijna vijfendertig Oekraïense kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar volgen hier onderwijs of maken gebruik van de opvang.

Kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne en in Zoetermeer verblijven, hebben hier recht op onderwijs. “Ieder kind heeft het recht om in veilige omgeving naar school te gaan” licht Wethouder Jan Iedema (Onderwijs) toe. Om hierin te voorzien, werd de bestaande nieuwkomersvoorziening uitgebreid. Dat was best een uitdaging, legt wethouder Iedema uit. “Binnen een paar weken moest het voormalige schoolgebouw aan het Schansbos opgeknapt en ingericht worden om de locatie geschikt te maken voor onderwijs en opvang. Tegelijkertijd moesten we opzoek naar geschikte leerkrachten. Samen met onze partners uit het onderwijs en de hulp van verschillende organisaties uit de stad, is dat gelukt.”

Nieuwkomersvoorziening Opvang en Onderwijs

Op de school krijgen kinderen in de leeftijd van 4-12 voornamelijk les in de Nederlandse taal, maar er is ook aandacht voor het Oekraïense onderwijs. Verder is er een ouder-kind groep voor peuters en hun ouders en is er een ambachtenlokaal ingericht, waar kinderen lessen handvaardigheid krijgen. Ouders kunnen elkaar ontmoeten in een speciale ouderkamer.

De nieuwkomersvoorziening is uitgebreid vanwege de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook andere nieuwkomers kunnen op deze school onderwijs gaan volgen. De Nieuwkomersvoorziening aan het Schansbos 3-4 is een samenwerking tussen: Unicoz, OPOZ, gro-up, Junis Kinderopvang, Piezo en de gemeente Zoetermeer. Hoe lang deze voorziening nodig is hangt onder andere af van de ontwikkelingen in Oekraïne en de eventuele instroom van nieuwe vluchtelingen.

Reacties

Cookieinstellingen