Geslaagde editie Stadhuis van Democratie

Foto: Fotoflex / Gemeente Zoetermeer
Foto: Fotoflex / Gemeente Zoetermeer
Foto: Fotoflex / Gemeente Zoetermeer

Afgelopen woensdag en op maandag 30 mei vond de 11e editie van ‘Stadhuis van Democratie’ plaats. Tijdens het evenement, georganiseerd in samenwerking met Het Debatbureau, konden scholieren kennismaken met de (lokale) politiek en met elkaar in debat gaan over actuele stellingen.

De deuren van het stadhuis werden allereerst geopend voor havo/vwo’ers en vervolgens voor de mbo’ers van het mboRijnland. Burgemeester Bezuijen opende op maandag 30 mei de democratische kennismaking, waarna de studenten met elkaar in debat gingen. Yvonne Bink (raadslid Zoetermeer Vooruit) en Francijn Brouwer (Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP) namen plaats in de jury, die werd voorgezeten door Het Debatbureau.

Foto: Fotoflex / Gemeente Zoetermeer

Ronald van der Heijden, directeur LBSNN (Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua) was ook aanwezig bij het debat, samen met de Global Goals Fotobooth. Daarmee konden de studenten samen met een van de 17 zelf uitgekozen Global Goals op de foto.

Studenten aan het woord

Cheyenne en Jeremy (eerstejaars studenten van de mbo opleiding onderwijsassistent) spreken van een succesvolle ochtend in het stadhuis.

Cheyenne (naar aanleiding van de stelling “Jongeren moeten op 16 jarige leeftijd kunnen stemmen”): “In de klas zitten naast 21-jarigen ook studenten van 16 jaar, die nog niet stemgerechtigd zijn. Misschien zijn de jongsten nog wel het meest bezig met de politiek dan de ouderen studenten. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen en zijn/haar mening kan geven”.

Foto: Fotoflex / Gemeente Zoetermeer

Jeremy: “Als ik me verveel ga ik debatten kijken. Ik vind de politiek erg interessant en heb er zelfs ook over nagedacht om zelf actief te worden. Wel voorzie ik met mijn dyslectie problemen bij het lezen van belangrijke stukken of het doen van onderzoeken. Later wil ik geschiedenis docent worden op de middelbare school.”

Beide studenten hebben het geregeld met hun vrienden over de politiek en hebben bij de afgelopen verkiezingen een stemwijzer ingevuld en de uitkomsten onderling besproken.

Foto: Fotoflex / Gemeente Zoetermeer

Reacties

Cookieinstellingen