Zoetermeer bedankt mantelzorgers

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Zoetermeer zet mantelzorgers rond De Dag van de Mantelzorg op meerdere manieren in het zonnetje. Op woensdag 10, vrijdag 12 en zaterdag 13 november van 14.00 tot 17.00 uur kunnen mantelzorgers meedoen met een gezellige pubquiz met hapjes en drankjes. Voor jonge mantelzorgers tot achttien jaar is er op 20 november een uitdagende sportieve activiteit. Daarnaast krijgen alle mantelzorgers een cultuurcheque voor een uitje.

‘Wie zorgt voor een ander, verdient onze steun’, zegt wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn. ‘Mantelzorgers dragen grote zorg voor de naasten die zij ondersteunen. Tijdens de coronapandemie zijn zij vaak zwaarder belast dan gebruikelijk omdat professionele hulpverlening tijdens de lockdowns soms werd afgeschaald, niet door kon gaan of overbelast was. Deze extra feesten en de cultuurcheques zijn daarom zeer verdiend.’ Dat vindt ook de gemeenteraad. Daarom maken zij het mogelijk om dit jaar twee extra mantelzorgfeesten te organiseren.

Pubquiz, klimmen en cultuurcheques

Net als voorgaande jaren organiseert Mantelzorgcentraal een gezellige pubquiz voor mantelzorgers. Om zoveel mogelijk mantelzorgers mee te kunnen laten doen, wordt deze activiteit dit jaar over drie dagen verspreid: op woensdag 10 november, vrijdag 12 november en zaterdag 13 november in Het Wapen van Zoetermeer. Jonge mantelzorgers tot 18 jaar kunnen zich lekker uitleven tijdens een sportief uitje. Zij kunnen op 20 november ’s ochtends of ’s middags gaan klimmen bij Ayers Rock. Daarnaast ontvangen mantelzorgers een cultuurcheque. Hiermee kunnen zij op een moment dat het hen uitkomt een ontspannen uitje in Zoetermeer doen.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Zoetermeer biedt mantelzorgers jaarlijks een eenmalige gift van € 200,-. Dit heet de mantelzorgwaardering. Bent u mantelzorger en wilt u meedoen met deze activiteiten of de mantelzorgwaardering ontvangen? Meldt u dan aan door uzelf te registeren als mantelzorger op https://zoetermeer.mantelzorgcentraal.nl/. U kunt de mantelzorgwaardering 2021 tot en met woensdag 10 november aanvragen. Mantelzorgers ontvangen dit bedrag in de week van 6 december.

Ondersteunen van mantelzorgers

Mantelzorgers zijn van groot belang voor Zoetermeer. Ze geven hun naasten zorg die hulpverleners en zorgprofessionals vaak niet kunnen bieden. Maar mantelzorg kan ook belastend zijn. Het college en de gemeenteraad vinden het daarom belangrijk dat mantelzorgers zelf ook goed ondersteund worden, zodat zij in balans blijven en niet overbelast raken. Het college heeft daarom in de afgelopen jaren extra geïnvesteerd in mantelzorgondersteuning en blijft dit doen. Zo kunnen mantelzorgers met al hun advies- en hulpvragen terecht bij de zes inlooppunten van inZet en wil de gemeente de communicatie richting mantelzorgers over de mogelijkheden voor ondersteuning en zorg verbeteren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen