Vroegtijdige kwijtschelding van gemeentelijke schulden voor Zoetermeerse gedupeerden van de Toeslagenaffaire

Wethouder van Driel
Foto: Gemeente Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer heeft tot nu toe een bedrag van circa € 500.000,- aan gemeentelijke schulden kwijtgescholden van gedupeerden van de Toeslagenaffaire. Het gaat hierbij om schulden die zij hadden aan gemeentelijke belastingen en aan bijvoorbeeld vorderingen op (bijzondere) bijstand. Dat meldde wethouder Margreet van Driel (Werk en Inkomen) dinsdagavond tijdens de plenaire commissievergadering van de gemeenteraad.

Zoetermeer loopt hiermee vooruit op de landelijke regeling – vastgelegd in de wet Hersteloperatie Toeslagen – die naar verwachting ingaat op 1 januari 2022. Daarmee worden alle gemeentelijke schulden van gedupeerden kwijtgescholden. Er zijn geen achterstanden in Zoetermeer bij het kwijtschelden. Wel kan het bedrag nog oplopen omdat inwoners zich nog steeds aanmelden bij de Belastingdienst om zichzelf kenbaar te maken als (nieuwe) gedupeerden van de Toeslagenaffaire.

Hulp aan Zoetermeerse gedupeerden

Ouders die gedupeerd zijn kunnen terecht bij de Belastingdienst voor compensatie. Maar de financiële compensatie van de Belastingdienst is voor veel ouders lang niet altijd voldoende. Sommige huishoudens hebben problemen gekregen op het gebied van huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De gemeente staat voor Zoetermeerse gedupeerden klaar om hen te ondersteunen, daar waar er als gevolg van de Toeslagenaffaire problemen zijn ontstaan.

‘De hulp die we als gemeente bieden is breed’, zegt wethouder Margreet van Driel, ‘Het vraagt naast menselijkheid en een luisterend oor om een intensieve en zorgvuldige aanpak van de problemen. Ik pleit er daarnaast voor dat landelijke besluiten over nieuwe regelingen pas genomen en gecommuniceerd worden -denk aan nieuwe regelingen voor onder andere ex-partners- als zeker is, dat de verwachtingen ook waar gemaakt kunnen worden. We werken in de gemeente namelijk hard aan het herstel van vertrouwen van inwoners in de overheid. Dat is een uitdaging maar wel mogelijk, maar we weten ook: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.’

Loket voor hulp uitgebreid

Er zijn inmiddels vanuit de Belastingdienst ruim 700 Zoetermeerse gedupeerden aangemeld. Ruim 400 gedupeerden zijn door de gemeente gesproken of hebben aangegeven geen gebruik te maken van de aangeboden hulp. In augustus is de bezetting van het loket van de gemeente verdubbeld. De gemeente streeft ernaar om alle aangemelde gedupeerden in de komende maanden te bereiken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen