Samen bouwen aan een toegankelijke stad

Foto: Gemeente Zoetermeer

Deze week is het vijf jaar geleden dat Nederland het VN-verdrag Handicap ondertekende. Hierin staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Binnen Zoetermeer is er al veel bereikt, maar ook nog genoeg te doen.

‘Het begint bij bewustwording,’ zegt wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn. ‘Ik heb meegedaan aan de ervaringstour, één keer met beperkt zicht en één keer in een rolstoel. Dat helpt om de obstakels die mensen met een handicap ervaren te leren kennen. Vaak is het eenvoudig om er rekening mee te houden, zoals geen fietsen plaatsen op blinde geleide lijnen. Soms is het lastiger. Het meenemen van toegankelijkheid in alle afwegingen is al winst. En voor nieuwbouw geldt dat als je het vanaf het bouwplan meeneemt er veel meer kan dan als je een gebouw later moet aanpassen. Nu de coronamaatregelen versoepelen kan de Toegankelijkheidsraad samen met de gemeente weer ervaringstours organiseren en ik roep iedereen op om hieraan mee te doen.’

Jubileum

Om het vijfjarige jubileum van het VN-verdrag te vieren, nodigde de Toegankelijkheidsraad wethouder Ingeborg ter Laak uit tijdens hun eerste fysieke bijeenkomst in lange tijd. Daarbij sneden ze een taart aan en stonden stil bij wat er de afgelopen vijf jaar in Zoetermeer bereikt is. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de Toegankelijkheidsraad, het bouwen van gemeentelijke panden volgens internationale standaarden, de ervaringstour en de ontwikkeling van de Zoetermeerse standaard voor toegankelijk bouwen met daarbij het Zoetermeerse Miva-toilet en meer.

Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

Er valt nog genoeg te leren op het gebied van bewustwording en toegankelijkheid. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen met de samenleving. Daarom doet de gemeente Zoetermeer mee aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente. Want hoe toegankelijk is Zoetermeer? En wat kan er beter? De gemeente kan niet alleen winnen maar krijgt door de beoordelingen ook meer inzicht in de toegankelijkheid van de stad.

Inwoners die de gemeente willen beoordelen kunnen dit vóór 28 juni doen via de website www.meesttoegankelijkegemeente.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen