Lokale steun voor ondernemers

Foto: Redactie Zoetermeer (nieuws.nl)

De gemeente heeft het afgelopen jaar diverse lokale maatregelen getroffen waar ondernemers baat bij kunnen hebben. Ook zijn vanuit gemeente en ondernemersorganisaties zelf diverse initiatieven gestart. Economiewethouder Iedema vindt het belangrijk dat alle mogelijkheden bekend zijn en benut worden. “Deze kunnen net het steuntje in de rug zijn die mensen nodig hebben.”

Naast de Rijksoverheid spant ook de gemeente zich in om lasten te verlichten en te helpen waar mogelijk. “Na een jaar corona hebben veel ondernemers onze steun juist nu het hardste nodig. Wij proberen de financiële druk te verlagen, winkeliers te helpen bij hun bedrijfsvoering en ze van persoonlijk advies te voorzien. Ik wil dat zoveel mogelijk ondernemers op de hoogte zijn van hun opties en daar ook gebruik van maken.”

Financiële steun

De huur is een grote kostenpost voor ondernemers. Huurders van de gemeente kunnen in aanmerking komen voor compensatie of uitstel en spreiding van betaling. Het stopzetten van lopende invorderingstrajecten is ook een mogelijkheid. Daarbij kijkt de gemeente naar iedere afzonderlijke situatie. Particuliere verhuurders bepalen zelf hun werkwijze. De gemeente spreekt met ze en roept hen op om coulance te tonen en ook maatwerk toe te passen. Veel zijn daartoe bereid als ondernemers het gesprek aangaan om tot redelijke afspraken te komen.

Koop lokaal acties

Alle horecagelegenheden mogen sinds het begin van de coronacrisis af laten halen of bezorgen. Lokale winkeliers kunnen hun zichtbaarheid vergroten via de website van ‘Zoetermeer is de plek’ (https://www.zoetermeerisdeplek.nl/ontspannen/winkelen/lokaal-winkelen). De gemeente besteedt hier ook aandacht aan via sociale media. Daarnaast heeft de binnenstad op eigen initiatief een ‘koop lokaal’ communicatieactie opgezet.

Hulp bij online ondernemen

In Zoetermeer is de MKB Digiwerkplaats Haaglanden gevestigd. Hier kunnen ondernemers terecht met al hun vragen over online ondernemen. Studenten helpen de ondernemers bijvoorbeeld met het opzetten van een webshop. Ook worden webinars aangeboden.

Persoonlijk advies

Voor advies en coaching zijn accountmanagers van Ter Zake Het Ondernemershuis (TZHO.nl) bereikbaar. Sinds maart 2020 is er ook een corona(advies)loket geopend. Dit noodloket is bereikbaar via 14079, toets 3.

Neem bij vragen gerust contact op met de gemeente. Raadpleeg ook de websites van de gemeente en Ter Zake Het Ondernemershuis voor de actuele stand van zaken. Via de nieuwsbrief van Ter Zake Het Ondernemershuis blijven ondernemers automatisch op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Als ondernemers ondanks alles nog steeds vragen hebben, is wethouder Iedema persoonlijk te benaderen. Zijn emailadres is [email protected].

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden