Korte wapenstok voor Zoetermeerse handhavers

Foto: Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse handhavers worden voor de duur van een jaar uitgerust met een korte wapenstok. Zoetermeer is daarmee één van de tien gemeenten die deelneemt aan de pilot van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V).

Een aantal Zoetermeerse handhavers dragen vanaf deze week tijdens hun dienst de korte wapenstok. Burgemeester Michel Bezuijen: “Van onze handhavers wordt, zeker in deze coronatijd, veel en steeds meer gevraagd. De veiligheid van de handhavers verdient blijvende aandacht, dat hebben we helaas ook in onze gemeente ondervonden. Met deze proef kunnen we het effect zien van het dragen van een korte wapenstok en de mogelijk preventieve werking ervan.”

Opleiding en examen

“De handhavers die met de korte wapenstok zijn uitgerust hebben een opleiding gevolgd en een examen afgelegd aan de Politieacademie”, licht Wouter van den Berg, teammanager van de Zoetermeerse handhavers, toe. “Daarnaast hebben zij minimaal drie jaar werkervaring als handhaver. Aan het gebruik van de wapenstok zijn strikte regels verbonden en er gaat altijd een waarschuwing aan vooraf.” De Zoetermeerse handhavers dragen ook sinds enige tijd een bodycam.

Pilot

Zoetermeer is één van de tien gemeenten die deelneemt aan de pilot van het ministerie van J&V waarbij handhavers dit jaar worden uitgerust met een korte wapenstok. De pilot is tot stand gekomen samen met de politie, het Openbaar Ministerie, het ministerie van J&V en de deelnemende gemeenten. Een onafhankelijk onderzoeksbureau voert in opdracht van het ministerie van J&V de evaluatie uit.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden