Testopstelling voor verwijderen van fosfaten in Zoetermeerseplas en Benthuizerplas

Foto: Google Maps

LG Sonic BV en de gemeente Zoetermeer zijn met toestemming van het Hoogheemraadschap Rijnland een test gestart om fosfaten te verwijderen uit zoet water.

Omdat er blauwalgproblemen in de Zoetermeerseplas zijn, zijn we daar gestart met deze proef. De technologie, Phos-out, kan fosfaten aan zich binden die vrijkomen uit de bodem en/of bodemlagen van een plas. De nieuwe technologie wordt nu in de praktijk getest. Het onderzoek is op 1 juli begonnen en zal tot het einde van de zomer (6 tot 8 weken) duren. De onderzoeken vinden in de Zoetermeerseplas én in de kleinere Benthuizerplas plaats.

Naast ultrasound ook Phos-Out

In de Zoetermeerseplas wordt de blauwalg al bestreden met de boeien van LG Sonic via ultrasound. Maar zolang er nog steeds veel fosfaat in de plas terechtkomt kan de ultrasound-bestrijding de blauwalg niet altijd de baas. Vandaar dat nu gezocht wordt naar manieren om die toevoer van fosfaat te verminderen en de aanwezige fosfaat te verwijderen. Phos-Out is gericht op het verwijderen van fosfaat uit de bodemlagen in meren en plassen. Het voorbereidend onderzoek in het laboratorium van LG Sonic duidde al op aanzienlijke fosfaatvermindering bij het gebruik van Phos-Out, maar hoe goed het buiten het laboratorium werkt, wordt met de testopstelling onderzocht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden