Veel opruimacties op 20 en 21 september

Foto: Gemeente Zoetermeer

Elke 3e vrijdag van september is het Keep it Clean Day. Dat is de dag waarop heel Nederland de handen ineen slaat tegen zwerfafval. Dit jaar was dat op vrijdag 20 september.

Wie was verhinderd kon meedoen met de World Cleanup day de dag erna. Ook de bewoners van Zoetermeer hebben op deze dagen veel opgeruimd in de wijken.

Wethouder Jakobien Groeneveld van Openbare ruimte: ‘De kinderen klaagden over de vele sigarettenpeuken. De peuken zijn 100% chemisch afval en zijn pas na 5 jaar echt verdwenen’. De wethouder heeft zaterdag 21 september zoveel mogelijk plekken bezocht om de deelnemers een hart onder de riem te steken. Na de start bij buurtvereniging Albertshoven is zij op fiets naar het strand van het Noord Aa en via de Oranjelaan en Graaf Janstraat naar het Kadoelerbos gegaan. Hier heeft zij deze zeer geslaagde dag afgesloten.

En wat is er nu het meest gevonden? Sigarettenfilters! Gemiddeld duurt het ongeveer 5 jaar voordat filters helemaal verdwenen zijn en 1 filter vervuilt 8 liter water.

Ook heeft wethouder Groeneveld de gouden knijper overhandigd aan Mila. Met deze knijper ruimt Mila haar omgeving op. Binnenkort draagt zij de knijper over aan een andere actieve bewoner. Zo ontstaat er een estafette van zwerfafvalpakkers: Trashchallenge, een initiatief van Louis Geldof uit De Leyens.

De gemeente heeft gezorgd voor materialen, maar heel bijzonder was dat alle acties door bewoners en instanties zijn opgezet. Daaruit blijkt dat inwoners het fijn vinden als hun stad er schoon uitziet. De gemeentelijke projectgroep Schoon is Gewoon maakt zich net als de initiatiefnemers sterk voor een zwerfafvalvrij Zoetermeer. Het is belangrijk om deze acties het niet alleen deze dagen te doen, maar alle dagen van het jaar. Volgend jaar hopen we iedereen weer te ontmoeten en wellicht nog meer initiatieven tegen te komen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden