Palenstein middelpunt duurzame belangstelling

Energietransitie
Energietransitie
Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Wat hebben de raadsleden van Zoetermeer, het CBS, de VNG en het ROC Nijmegen met elkaar gemeen? Ze lieten zich allemaal inspireren door Palenstein.

ROC Nijmegen: van elkaar leren

Het werkbezoek van ROC Nijmegen aan het Living Lab Palenstein Aardgasvrij stond in het teken van de vraag: ‘Hoe gaan jullie om met de energietransitie, onderwijsvernieuwing en sociaal maatschappelijke zaken?’ Het antwoord bleek simpel: samenwerken.

De studenten Smart Technology van het mboRijnland startten de dag met een ontbijtsessie over een lokale energiemarkt. Bart Smakman, ketenmanager bij Stedin, sprak met studenten en docenten over smart grid, het verdelen van energie. Ondertussen sloten ook de gasten uit Nijmegen aan. Zij kregen verschillende presentaties over de transformatie naar een aardgasvrije wijk, de werkzaamheden, de innovatie die daar bij komt kijken én de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs die zo belangrijk is. En wat gebeurt er met de Tango garage als de energietransitie een feit is?

Wethouder Jan Iedema: “Sociaal maatschappelijk werk is nooit klaar. We houden deze samenwerking in Palenstein als voorbeeld voor de andere wijken. Wij leren hier allemaal veel van, onderwijs, overheid en ondernemers onder de koepel van het CIV Smart Technology, maar het belangrijkste is misschien wel, niet alleen praten, maar ook doen.”

VNG: geslaagde kennismaking

Als onderdeel van hun introductieprogramma bezochten nieuwe VNG-medewerkers op 11 juni Palenstein. Doel: meer gevoel te krijgen bij de gemeentelijke praktijk en nieuwe ideeën opdoen. De kersverse VNG’ers kregen een presentatie van landschapsarchitect Arnout Kruijshaar over de geschiedenis van de stad, de huidige situatie en de toekomstplannen. Peter Verheggen (programmamanager Duurzaam & Groen) nam de gasten mee op een rondleiding door de wijk en liet ze zien waarom Zoetermeer koploper is in het verduurzamen van wijken. Ook ging de groep in gesprek over de kansen en uitdagingen op dit gebied. Een thema dat op veel enthousiasme kon rekenen: de energietransitie, het klimaatakkoord en de subsidie aardgasvrije wijken zijn mooie voorbeelden van waar gemeentelijke projecten raken aan landelijke ontwikkelingen toegevoegd.

CBS: inzicht in de ontwikkelingen

12 juni was het de beurt aan het CBS, die een teamdag aangreep om meer te weten te komen over de energietransitie, nul-op-de-meter en de veranderingen die op hen afkomen. Het team zal door de overgang naar aardgasvrij in de toekomst andere gegevens moeten vastleggen en inzichtelijk maken dan nu het geval is. Na een korte wandeling door de wijk langs de nul-op-de-meter woningen van De Goede Woning kregen de gasten een presentatie over de aanpak van Aardgasvrij Palenstein. Stichting Piëzo verzorgde koffie en lunch in de voormalige Tangogarage. Een van de medewerkers van Piëzo woont in een nom-woning en vertelde over haar ervaringen; een bijzonder waardevolle toevoeging aan de dag.

Wijkwandeling raad

Natuurlijk volgt ook de Zoetermeerse raad de ontwikkelingen in proeftuin Palenstein op de voet. Tijdens een ‘walking dinner’ kregen raadsleden een rondleiding door de wijk en lieten zij zich alles vertellen over de duurzame stappen die in deze koploperswijk gezet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen