Nationale Herdenking 4 mei in Zoetermeer

Foto: Gemeente Zoetermeer

Zaterdag 4 mei vindt in heel Nederland de Nationale Herdenking plaats. Op deze dag herdenkt Nederland alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of elders in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Ook de gemeente Zoetermeer herdenkt die dag en nodigt haar inwoners uit voor het bijwonen van deze herdenking op zaterdag 4 mei bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark.

Stille tocht

Een stille tocht vertrekt om 19.25 uur vanaf het Oude Huys aan de Dorpsstraat 7. Voorop lopen de trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap gevolgd door de scoutinggroep John McCormick. Zij dragen alle kransen en bloemstukken, gevolgd door burgemeester Aptroot en leden van het Contact Oud Mariniers. Iedereen wordt uitgenodigd in de stoet aan te sluiten.

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stoet bij het monument volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Na het leggen van kransen en bloemen houdt burgemeester Aptroot een toespraak. Aansluitend draagt een leerling van IKC De Springplank het winnende gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. Voor belangstellenden is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst.

Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Theater na de dam

Na de herdenking is er van 21.00 uur – 22.00 uur in het CKC een theatervoorstelling ‘Joop en Jopie – Liefde en Verzet (we’ll meet again)’ een waargebeurd verhaal met aandacht voor de regionale geschiedenis met muziek van Vera Lynn. Daarbij is een kunsttentoonstelling met als thema’s liefde, keuze en verzet. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.theaternadedam.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0