Station Lansingerland-Zoetermeer in voorjaar 2019 volledig in gebruik

Foto: Gemeente Zoetermeer

Volgens planning wordt het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer vanaf 9 december 2018 in gebruik genomen voor de NS-Sprinters. Voor RandstadRail wordt dit enkele maanden later, naar verwachting in mei 2019.

De projectorganisatie wil meer tijd nemen voor het proefrijden met RandstadRail, vanwege aanpassingen aan de spoorbeveiliging. Die extra periode wordt ook benut om alle onderdelen van het viaduct volledig af te bouwen. Dit is de uitkomst van het overleg tussen alle betrokken partijen hierover: gemeenten Lansingerland en Zoetermeer, Gemeenschappelijke Regeling Bleizo, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ProRail, NS en HTM.

Kort voor de zomer werd duidelijk dat de spoorbeveiliging van RandstadRail tussen de halte Van Tuyllpark in Zoetermeer en het nieuwe station moet worden aangepast. Door nieuwe inzichten na de aanleg van de Verlengde Oosterheemlijn wordt bij het doortrekken van RandstadRaillijn 4 naar het nieuwe station anders niet geheel aan de huidige veiligheidseisen voldaan. Aangezien de veiligheid van hun reizigers voorop staat, gaat HTM – zoals gebruikelijk – de (aangepaste) spoorbeveiliging testen. Omdat dit nu later start, heeft dit gevolgen voor de planning.

Restpunten station

Nu de bouw in Nederland weer op volle toeren draait, heeft het project te maken met schaarste van arbeidskrachten en materialen. Dit speelt bijvoorbeeld bij de productie van de stalen overkapping van de RandstadRailhalte, de vier liften en de betonnen randelementen voor het hekwerk van het viaduct. Deze onderdelen van het station zijn naar verwachting niet in december van dit jaar gereed.
De treinperrons zijn vanaf begin december 2018 open. Het station is voor voetgangers, fietsers en automobilisten te bereiken vanaf de zuidzijde van de A12. Het viaduct over de A12, het busplein en de P&R aan de noordzijde van de A12 blijven (grotendeels) afgesloten tot de volledige ingebruikname van het station.

“Het is jammer voor de reizigers dat we niet in één keer alles kunnen opleveren, maar de vertraging is gelukkig beperkt en treinreizigers kunnen we al bedienen. Met alle betrokken partijen werken we er nu hard aan om in mei een prachtig station mét RandstadRail open te stellen”, aldus wethouder Marc Rosier van de gemeente Zoetermeer.

Binnen begroting

Op dit moment worden de financiële consequenties van de uitloop in beeld gebracht. De verwachting is dat het project binnen de oorspronkelijke begroting van € 75 miljoen wordt afgerond.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden