Start proef met waterstofperoxide tegen blauwalgen

Zoetermeer
Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat het zwemwater van de Zoetermeerseplas (Noord Aa) behandelen met waterstofperoxide. Daarmee is de kans groter dat inwoners deze zomer veilig kunnen zwemmen, zonder overlast van blauwalgen.

Op woensdag 4 en donderdag 5 juli worden schermen geplaatst in het water rond het kinderstrandje. Deze schermen zorgen ervoor dat niet de hele plas hoeft te worden behandeld. Het kinderstrand blijft tijdens het plaatsen van de schermen open voor publiek en daar kan gezwommen worden. Volgende week worden watermonsters genomen en verplaatsen we alle vissen die bij het kinderstrand zitten naar de Zoetermeerseplas. Afhankelijk van de resultaten van de watermonsters staat de behandeling met waterstofperoxide gepland op woensdag 11 juli. Het zwemwater van het kinderstrand is dan op 11 en 12 juli afgesloten. We verwachten dat na één of twee behandelingen met waterstofperoxide, het kinderstrand de hele zomer open kan blijven. De Zoetermeerseplas is een grote, open plas. Daarom is er gekozen om alleen het water rondom het kinderstrand te behandelen.

Blauwalgen in de Zoetermeerseplas

De stranden van de Zoetermeerseplas hebben in de zomer vaak een negatief zwemadvies vanwege de groei van blauwalgen. De gemeente heeft afgelopen jaar al een proef uitgevoerd met ultrasone geluidsgolven om blauwalgen te bestrijden. De hoeveelheid blauwalgen lijkt minder geworden, maar ze zijn nog niet verdwenen. Daarom starten we deze nieuwe proef met waterstofperoxide.

Proef met waterstofperoxide

Bij verschillende meren in Nederland is ontdekt dat sterk verdunde waterstofperoxide goed werkt tegen blauwalgen. Vissen, planten, amfibieën en andere organismen hebben er geen last van. Waterstofperoxide breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof. Er blijft dus niets achter in het milieu. Ook voor mensen is het niet schadelijk. De plas moet twee dagen worden gesloten, omdat de waterstofperoxide wordt toegevoegd op het moment dat de blauwalg het meest actief is.

Rijnland werkt met deze proef nauw samen met de Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira, en de gemeente Zoetermeer en wordt gefinancierd door NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen. Meer informatie is te vinden op www.zoetermeer.nl/blauwalg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen