Advies externe informateur: formatiegesprekken Zoetermeer met vijf partijen

Zoetermeer
Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

Na een gespreksronde met alle partijen adviseert informateur Helmi Huijbregts-Schiedon een coalitie van de vijf grootste partijen in Zoetermeer: VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA.

Die coalitie moet leiden tot een college met zes wethouders, waarvan de VVD er twee levert. Dat is volgens de informateur de beste optie voor de stad en doet recht aan de uitslag van de verkiezingen. Haar rol als informateur is hiermee klaar.

Al deze partijen zullen uiterlijk vrijdag 13 april om 10.00 uur aan Marc Rosier van de VVD laten weten of zij bereid zijn deze aanbevelingen op te volgen.

Verslag informateur

De informateur schrijft in de rapportage dat met alle partijen is gesproken in een open, ontspannen en prettige sfeer. Van de afzonderlijke gesprekken is geen verslag gemaakt. Alle partijen zijn (opmerkelijk) samenwerkingsgezind. Geen enkele partij wordt door een andere uitgesloten, mits de combinatie van partijen in balans is. Er wordt met een nuchtere blik gekeken naar de verkiezingsuitslag: winst moet worden verzilverd en verlies telt. De stad staat voor grote uitdagingen, in materiele zin (grote projecten), maar ook in immateriële zin (duurzaamheid, zorg, jeugd, samenwerking en relatie met de inwoners). Er moet goed worden samengewerkt met en geluisterd naar partijen die niet aan de coalitie deelnemen. Een collegiale bestuursstijl (‘wij’ i.p.v. van ‘ik’) is belangrijk.

Zes wethouders

Een coalitie tussen VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA zal verder onderzocht worden. Dat wordt een college met zes wethouders, waarvan twee VVD-wethouders. De VVD hechtte sterk aan het leveren van een tweede wethouder. In een coalitie van vijf partijen komt het aantal wethouders daardoor op zes.

Inhoud

Naast een aantal concrete afspraken vooral een akkoord op hoofdlijnen, waardoor de interactie met (de rest van) de raad wordt gegarandeerd. Aandachtspunten die breed worden gedeeld zijn o.a. (in willekeurige volgorde): Zorg, Veiligheid, Duurzaamheid, Jeugd, Woningbouwopgave, Groen, Relatie bestuur-inwoners, Ambtelijke organisatie, Regionale samenwerking en Externe oriëntatie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen