Seghwaert maakt Vaart met energiebesparing

Foto: Gemeente Zoetermeer

Huiseigenaren in de wijk Seghwaert krijgen de komende maanden gratis advies en begeleiding over energiebesparing. Onder de naam ‘Seghwaert maakt Vaart’ heeft wethouder Paalvast op dinsdag 20 februari in de wijk Seghwaert het startschot gegeven voor de campagne.

Seghwaert maakt Vaart is een initiatief van buurtorganisaties, energiecoöperatie DEZo en stichting Piëzo, gesteund door de gemeente Zoetermeer en Fonds 1818.

Voorlopers uit de wijk

De essentie van Seghwaert maakt Vaart is dat voorlopers op gebied van energiebesparing hun buurtgenoten in Seghwaert helpen om hun energierekening omlaag te brengen en hun huis comfortabeler, gezonder en toekomstbestendiger te maken. Daarmee dragen zij actief bij aan de energietransitie in Zoetermeer. Deze voorlopers vormen samen buurtteams, die medebuurtbewoners van informatie voorzien. Een buurtteam wordt ondersteund door een ‘energieambassadeur’, die door de stichting Piëzo in samenwerking met energiecoöperatie DEZo wordt opgeleid.

De energieambassadeur helpt individuele huiseigenaren om hun wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Ze kunnen kiezen uit online-advies, een kosteloze energiescan thuis of een energyparty met mensen uit de straat. De huiseigenaar kan voor advies en uitvoering terecht bij Reimarkt. Reimarkt is een centraal punt, waar elke inwoner informatie kan krijgen over comfortabel en duurzaam wonen en nieuwe ideeën hierover kan opdoen. Reimarkt levert advies, zorgt voor een goede begeleiding en neemt een groot deel van het werk uit handen. Reimarkt is gevestigd aan de Dorpsstraat 163 in Zoetermeer.

De gemeente verbindt en faciliteert

Seghwaert is een wijk waarin duurzame initiatieven zich goed blijken te ontwikkelen, zoals buurtvereniging Seghwaert Op Dreef (SOD) en het groene ‘Hof van Seghwaert’. ‘Als gemeente ondersteunen we de initiatiefnemers in dit project. Door ons vertrouwen te laten blijken in de uitvoerende organisaties dragen we bij aan de bereidwilligheid van inwoners van Seghwaert om informatie over hun woning te delen met uitvoerende partijen, zoals DEZo en de stichting Piëzo. Door goede afstemming met het wijkteam, borgen we de inbedding van het project in de wijk. En tegelijkertijd zorgen we met de inzet van Reimarkt voor gratis en professioneel advies aan individuele huiseigenaren’, aldus wethouder Robin Paalvast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen