Tweede mening over afwijzing WMO en participatiewet

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Begin 2018 kunnen inwoners van Zoetermeer die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente bij toepassen van de Wmo en de Participatiewet een Tweede Mening vragen.

De Tweede Mening is een kleinschalig experiment in het kader van het bestuurlijke vernieuwingsprogramma: ‘Democratic Challenge’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een burgerpanel geeft dan advies over het genomen besluit aan de gemeente. Het traject start met het werven van panelleden.

‘Wij willen van burgers leren hoe we beoordelingen van de gemeente kunnen verbeteren, legt Isabelle Vugs, wethouder Zorg, uit. ‘Het betrekken van klanten en inwoners bij de vormgeving van beleid en uitvoering leidt tot verbeteringen in de dienstverlening en vergroot het draagvlak voor onze besluiten.’

Zoetermeer doet mee met experiment

Bij De Tweede Mening geeft de gemeente een inwoner die het oneens is met een afwijzing van een aangevraagde voorziening, de mogelijkheid om de situatie voor te leggen aan een burgerpanel. Aan de hand van het oordeel van het panel van De Tweede Mening kan de gemeente overwegen om dit oordeel over te nemen of van het oordeel af te wijken. Deze keuze onderbouwt de gemeente in een nieuw besluit. De werkwijze van de Tweede Mening is vergelijkbaar met mediation, een eventuele bezwaarprocedure wordt ‘on hold’ gezet. De betrokken partijen tekenen hiervoor.

FBTO en eBay gebruiken deze methodiek al met succes. Bij deze bedrijven is het toegepast bij geschillen tussen kopers en verkopers. Het effect is dat het vertrouwen wint, in plaats van één van de partijen. In het openbaar bestuur is de methodiek nog niet eerder toegepast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen