Berlijnse fotografen brengen heden en verleden samen in kunstgarage Franx

05 sep , 15:52 Cultuur
opening foto richard jetten 2
Kunstgarage Franx

Deze maand is er een intrigerende fotografie-expositie te zien bij kunstgarage Franx. In ‘Once Upon a Now’ maken de Berlijnse fotografen van tunnel19 dat wat vergeten, verborgen of onbegrepen is weer zichtbaar vanuit een hedendaagse blik. Afgelopen zaterdag openden de fotografen hun expositie feestelijk voor het belangstellende publiek.

In de expositie ‘Once Upon a Now’ kun je je laten verrassen door fascinerende fotografie en vernieuwende inzichten. Elke fotograaf brengt weer een ander verband tussen vroeger en nu in beeld. Kunstenaar Jörg Dedering maakte in de jaren ‘90 een uitgebreide reportage van de stad Berlijn na de val van de Berlijnse muur. Bij Franx toont hij een vervolg op dat werk: hij combineert die serie met stadsfoto’s en portretten van het Berlijn van nu. De Berlijnse kunstenaar Martin Kesting laat in een intieme setting zijn eigen geschiedenis zien aan de hand van fotografie en gevonden voorwerpen uit de nalatenschap van zijn overleden moeder. “Het komt vanuit een familiemythe,” licht de kunstenaar in het Engels toe. “De bijna volledige vernietiging van mijn geboortehuis en de wederopbouw van het huis van mijn grootouders uit puin.”

Hoewel de fotografen van tunnel19 uit Berlijn komen, kijkt ‘Once Upon a Now’ ook over de grenzen heen. Sylvia Zirden neemt het publiek mee naar Dubai, waar het traditionele kamelenracen inmiddels met hypermoderne technieken worden gehouden. In de zwartwit foto’s zie je onder meer hoe de kamelen worden aangestuurd door robotjockeys waarvan de zwepen op afstand worden bestuurd. Maar ook de nationale grenzen zelf worden bevraagd. Wie de foto’s van Berlijns fotograaf Mireille van der Moga en Nederlandse kunstenaar Tineke van Veen bekijkt, voelt hoe de grenscontroletechnieken nog altijd aanwezig zijn - de bezoekers kunnen zelfs hun vingerafdruk achterlaten. Het zet het publiek aan het denken. “Wat is de waarde van grenzen nog in een tijd van grenzeloos internet en escalerende grensconflicten?" vraagt Tineke hardop. “Is een vrije stroom van mensen, zoals we die ooit hadden, niet in het belang van ons allemaal?”

Andere fotografen benaderen ‘vroeger' op een andere, speelse manier. Fotograaf David Varnhold laat zijn liefde voor het Brutalisme zien, een experimentele kunststroming die ontstond in de jaren ‘50. Zijn foto's brengen de schoonheid van het materiaal, kleur en vorm in beeld. Kunstenaar Andreas Henkel maakt een fotoserie met de natuurelementen als basis. Het moment van fotograferen - het vroegere nu - krijgt een nieuwe betekenis doordat de foto's in een nieuwe collage worden gezet. Tot slot zet Lars Wagner kunst in een ander licht. Hij laat telkens dezelfde foto zien van een chevrolet met als enig verschil een andere omschrijving. Teksten van onder meer schrijvers, journalisten en dichters zijn te lezen en de oplettende kijker ontdekt zelfs een tekst van ChatGPT.

De expositie ‘Once Upon a Now’ is tot en met zondag 29 september te zien bij kunstgarage Franx (Vlamingstraat 1, Zoetermeer). Je bent van dinsdag tot en met zondag van harte welkom tussen 11:00 en 17:00 uur. De toegang is vrij. Wie zin heeft om over de expositie te schrijven, kan meedoen met een Schrijfavonturen Schrijfcafé op 6 en 20 september. Op Open Monumentendag (14 en 15 september) is er naast de expositie nog meer te ontdekken: Franx neemt je mee naar het bouwproces van de voormalige autogarage van vroeger naar de kunstgarage die het nu is. Fotograaf Richard Jetten laat zijn reportage zien van de renovatie van het pand en is beide dagen aanwezig tussen 14:00 en 16:00 uur om zijn beelden toe te lichten. Kijk voor meer informatie op de agenda op www.kunstgaragefranx.nl.