Ateliers BaZtille zet koers naar zelfstandige broedplaats

Foto: Gemeente Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer wil vanaf 2019 het huidige ateliercomplex BaZtille om niet overdragen aan de daar gevestigde kunstenaarsstichting. De gronden worden dan verhuurd of in erfpacht uitgegeven. De stichting wordt daarmee onafhankelijk van de gemeente en gaat de verantwoordelijk dragen voor beheer en onderhoud van het gebouw en de gronden. Tegelijkertijd krijgt de stichting de vrijheid om via atelierverhuur en andere activiteiten te zorgen voor eigen inkomsten.

Gebouw blijft staan

Eerder zou het kunstenaarsgebouw gesloopt worden omdat er mogelijk een nieuwe ontsluitingsweg voor Nutricia over het terrein zou komen. Inmiddels is het ontwerp van die weg aangepast en opgeschoven, waardoor het gebouw kan blijven staan.

Exposities beeldende kunst

Wethouder Robin Paalvast (Cultuur): “In Zoetermeer heb je plekken nodig waar het publiek terecht kan voor exposities van beeldende kunst, waar beginnende artiesten lessen kunnen volgen en kunstliefhebbers terecht kunnen voor kunst en cultuur. Maar de kunstenaars zelf hebben ook gewoon werkruimtes nodig. De BaZtille is hier een mooie broedplaats voor”

BaZtille voorzichtig positief

De betrokkenen van BaZtille zijn voorzichtig positief over deze koers van het college. Ze zijn trots op wat hun kunstenaars hebben bijgedragen aan het beeldende kunstklimaat in Zoetermeer de afgelopen tien jaar. Het collectief heeft zich altijd sterk gemaakt om in vrijheid met professionele beeldende kunst bezig te zijn, op een voor kunstenaars inspirerende locatie. Hiermee wordt het voortbestaan van de BaZtille in de toekomst een stuk zekerder. Wel moeten de voorwaarden van de overdracht nog verder besproken en uitgewerkt worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden