Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx

Foto: Kunstgarage Franx

Afgelopen weekend was het dubbel feest voor kunstgarage Franx. Met ‘Kunst van Porselein’ en ‘In de natuur geen zebrapad’ werden maar liefst twee exposities geopend. Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen.

‘Kwetsbaar en fragiel, sterk en robuust – kunst van porselein’ is de gehele titel van de expositie en verraadt al de veelzijdigheid van het materiaal. Van dunne bladeren met goud tot aan kleurrijke creaties met textiel, van tientallen bloemen tot aan kubussen – er valt veel te zien. “Bij porselein denk ik al snel aan het servies van vroeger,” vertelt een van de bezoekers. “Maar dit is zo verrassend anders.” Een andere bezoeker kijkt geïntrigeerd naar het werk van Lut Laleman. “Ik moet de neiging onderdrukken om het aan te raken,” lacht ze. “Prachtig werk. Ik vraag me af hoe het gemaakt is.” Gelukkig zijn de kunstenaars zelf ook aanwezig om de bezoekers meer te vertellen over hun werk.

Kunst van porselein is samengesteld door curator Piet Augustijn. In de expositie is divers werk te zien van Wim Borst, Wilma Bosland, Marja Kennis, Lut Laleman, Thérèse Lebrun, Adriaan Rees, Beatrijs van Rheeden, Mariëtte van der Ven, Claire Verkoyen, Henk Wolvers en Yuk Kan Yeung.

In de galerij ernaast is het werk van Pala Salih te zien in zijn solo-expositie ‘In de natuur geen zebrapad’. De kunstenaar licht aan het aanwezige publiek zijn kunst toe. “Het is leuk om dit te mogen exposeren,” vertelt hij. Hij toont nieuw werk en kunst van vroeger. Het veelal gebruik van blauw in zijn kunst springt gelijk in het oog. Zijn grootste schilderij was nog een uitdaging om naar Franx te krijgen, want die past niet in een busje. “Deze heb ik samen met mijn dochter vanuit mijn atelier hier naartoe gedragen,” lacht Pala.

Tot en met eind mei zijn beide exposities te zien bij kunstgarage Franx (Vlamingstraat 1). Wie graag meer wil weten over het verhaal achter de kunstwerken, kan meedoen aan een verdiepend nevenprogramma. Zo kun je een Tour de Franx krijgen, waarbij kunstenaar Peter Waltman je rondleidt door de expositie. Deze vinden plaats op 31 maart, 7, 14 en 19 april om 11.00 en 12.15 uur (inschrijven verplicht). Daarnaast organiseert Franx tijdens verschillende weekenden Meet the Makers, waarbij de exposerende kunstenaars hun achtergrondverhalen over hun kunst delen (gratis toegang). In de Schrijfavonturen Schrijfcafés op 5 april en 28 april kun je onder leiding van Jannie van Maldegem schrijven over de expositie. Tot slot geeft exposerend kunstenaar Adriaan Rees een lezing op 21 april van 14.30 tot 16.30 uur over zijn hechte band tussen China en Nederland op het gebied van porselein (aanmelden verplicht). Kijk op www.kunstgaragefranx.nl voor meer informatie, prijzen en aanmelden of schrijf je in aan de balie in Franx.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen