Zoetermeerse Michiel de Weerd (24) in Robin Hood de musical

Foto: PR & Marketing Robin Hood de musical

Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt op zondag 4 juni de laatste show van haar tourproductie Robin Hood de musical in de Leidse Schouwburg. Het NJMT is de enige musicalschool met een landelijke tour. De cast van Robin Hood de musical bestaat voornamelijk uit jongeren en jong volwassenen, waaronder de 24-jarige Michiel de Weerd uit Zoetermeer. Naast de jongeren doen enkele volwassen professionals mee zoals Cystine Carreon.

Michiel heeft al veel ervaring op het podium en zou van het acteren heel graag zijn beroep maken. Hij deed de zangopleiding van het Universal Voice Institute in Amsterdam. Ook volgde hij diverse cursussen stemacteren. Hij speelde daarnaast een aantal jaren bij semi-professionele producties in Rijswijk (o.a. NuRT) en Zoetermeer (Storytellers).

Via Musical Camp van Stage Center kwam hij in contact met Elise Berends, de maker van de NJMT-producties. In de corona periode zag Michiel een aankondiging van audities voor Lagertha de musical, een voorstelling over vikingen. Hij meldde zich aan, mocht auditie doen en kreeg de rol van Floki die hem op het lijf was geschreven. Sindsdien volgt hij ook lessen van Elise bij de theateracademie van het NJMT.

Michiel speelde daarna nog in de NJMT-productie Alice Diamond en de Veertig Olifanten en toert nu dus met Robin Hood de musical door het land.

Het verhaal

Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.

In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff De Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.

Componist, tekstschrijver en regisseur Elise Berends heeft in haar eigen bewerking van de klassieke legende het verhaal een interessante twist gegeven door Robin Hood een meisje te laten zijn. Maar wie schuilt er precies onder de kap van Robin Hood en zal deze held erin zal slagen om meer gelijkheid af te dwingen?

Michiel speelt in Robin Hood de musical de rol van Derik de molenaar, en hij is tevens understudy voor de sheriff. In Leiden zal hij te zien zijn als Derik.

Vooral het spelen van de antagonist (vijand) vindt Michiel erg interessant en leuk, daarom is hij ook erg blij dat hij een aantal keren de rol van sheriff De Rainault heeft kunnen spelen. “Het leukste aan deze rol vind ik het duet De Toekomst is van Ons dat ik samen met Sybella, de stiefmoeder van Marian, zing. En ook de eindscene waarin de sheriff ten val wordt gebracht door Robin Hood. is erg leuk om te spelen.”, voegt Michiel hier aan toe.

Het mooiste moment uit de show vindt hij het lied Haat Me, dat gaat over de confrontatie tussen Marian en haar vriendinnen, als haar vriendinnen achter Marian haar geheim komen. “Dat is zo’n gaaf powernummer!”, zegt Michiel hier enthousiast over. Hij raadt iedereen aan om zelf te komen kijken wat Marian haar geheim is.

De voorstelling in Leiden zal een speciale voorstelling worden voor Michiel omdat er veel ‘thuispubliek’ in de zaal zal zijn. De musical is een avontuurlijke en spannende familievoorstelling met een mooie boodschap over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een erg belangrijke boodschap in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid is, niet iedereen een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Naast dat Elise Berends met dit thema inhaakt op de actualiteit, doneert ze ook nog de volledige opbrengst van het castalbum aan de voedselbank.

Kijk voor meer informatie op www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl.

Robin Hood steelt je hart!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen