Nieuwe generatie exposeert bij kunstgarage Franx

Foto: Kunstgarage Franx

Aankomende zomer brengt kunstgarage Franx de expositie ‘Design: a new generation’ naar Zoetermeer. Negen (oud)studenten van de Hogeschool der Kunsten Utrecht (HKU) komen hun vernieuwende designwerken tentoonstellen.

Het resultaat is een veelzijdige expositie, die de kijkers verrast met nieuwe technieken en hen aanzet tot nadenken. Kunstenaar Rutger: “Ik probeer altijd werk te maken waar je langer naar moet kijken om te begrijpen hoe het gemaakt is.”

De Zoetermeerse Charlotte Wagemakers is als kunstenaar betrokken bij Franx en tevens docent aan de HKU. Zij selecteerde voor deze expositie negen talentvolle studenten van de opleiding Product Design, die mogen laten zien wat ze in huis hebben en zo werkervaring opdoen in de kunstenaarswereld. Een van die studenten is Bas de Wolf, die bij Franx zijn afstudeerproject laat zien. Hij heeft een duurzame lamp ontworpen die om een boom heen gewikkeld is. “Natuur en moderne kunst gaan perfect samen!” vertelt Bas enthousiast. “De lamp past om iedere, willekeurige boom en groeit mee met de stam.” Via een speciaal ontwikkelde ‘fruit battery’, een accu in de vorm van een appel of peer, krijgt de lamp de energie. In tegenstelling tot de meeste moderne technologie gaat het bij Bas niet om gemak, maar juist om actie. “Ik wil er juist voor zorgen dat we bewegen, de natuur in gaan, mijn lamp aanzetten en kijken, nee zien, wat ze verlicht.”

Experimenteren

Ook andere studenten laten eigentijdse technieken zien. Erik Sluijs en Rutger Dam exposeren tientallen gipsen tegels, maar elke tegel is anders. Ze gebruiken verschillende vormen, technieken en materialen om zichzelf en de kijker te verrassen. Zowa Rindt laat met zijn ‘The visible art of connecting’ zien hoe je meubels kunt maken zonder gebruik van lijm, spijkers of schroeven. Sanne Kaal laat bij haar keramieken werk de nieuwe techniek ‘laserglazing’ zien: het glazuren van keramiek met een lasersnijder. “Door het experimenteren met instellingen, kleuren, glazuren en verschillende soorten keramiek is er een variatie aan interessante experimenten zichtbaar,” vertelt Sanne over haar werk.

De studenten hopen de bezoekers niet alleen te verrassen met hun technieken, maar hen ook aan het denken te zetten. Zo maakt Maribel Beekman Hetharia kunst van servies. Aan de kijker vraagt ze wat er gebeurt als je de functie van servies ontneemt. Wat blijft er dan nog over? Minoesh Beeldstroo brengt een bijzondere hanglamp naar Franx. Haar ‘Pelagi’ is gemaakt van dun porselein en wordt van binnenuit opgelicht, waardoor het een verlangen bij de toeschouwer opwekt om het aan te raken. Mandy Pietjouw heeft wellicht een van de meest opmerkelijke onderwerpen gekozen. Met haar stoffen vulva-kussens wil ze de kijker aan het denken zetten over grensoverschrijdend gedrag. “Ik probeer mezelf en anderen te laten realiseren dat een besluit nemen zonder de toestemming van een ander veel sneller genomen is dan zou moeten,” licht Mandy toe. Dat laten de vulva’s, die makkelijk uit nieuwsgierigheid worden aangeraakt, goed zien. “Er wordt namelijk weinig gevraagd of het echt de bedoeling is dat ze worden aangeraakt.”

Workshops

Tot slot exposeert student Nadine Kroon haar boek ‘Terug naar kind zijn’ dat de lezer meeneemt naar de kindertijd. “Mijn gedachte achter dit boek is om weer even stil te staan, in deze drukke tijd,” legt Nadine uit. “De tijd waarin er geen verwachtingen waren en niet iets goed of fout beoordeeld werd.” Wie zelf ook graag een meesterwerk wil maken, kan meedoen aan een van de workshops die ze tijdens de expositieperiode geeft. Deelnemers gaan op pad om hun eigen kunstwerk samen te stellen en krijgen de kans om deze tentoon te stellen in de galerie, voordat ze het mee naar huis nemen. “Het zal een interessante, aanraakbare warboel worden waarbij de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt,” verklapt ze.

De expositie Design: a new generation is te zien van zaterdag 30 juli tot en met zondag 21 augustus bij Kunstgarage Franx, Vlamingstraat 1-3 in Zoetermeer. Op 30 juli om 15.00 uur is de feestelijke opening. Voor meer informatie over de expositie en het opgeven voor de workshops, kijk op www.kunstgaragefranx.nl.

Reacties

Cookieinstellingen