Hartverscheurende roman met autobiografische elementen

Foto: Lucia van den Brink

Schrijver Lucia van den Brink geeft een vorm aan haar jeugd in Zoetermeer in haar nieuwste roman ‘De geur van een moeder’. Het boek gaat over Lentl die haar moeder verliest, en hoe haar thuis steeds onveiliger wordt. Ze vertelt over hoe het is om op te groeien in een gezin met verslavings- en psychische problematiek. Over hoe het is om verwaarloosd te worden.

Over mishandeling: emotioneel en fysiek. En wat dat uiteindelijk met je doet als je opgroeit. Hoe je het meedraagt.

Van den Brink werd soms dagelijks uitgescholden en beschuldigd door haar ouders. Dat deed iets met haar. Met haar innerlijke dialoog. Als volwassene kwam ze erachter dat ze net zo tegen zichzelf sprak als haar ouders dat hadden gedaan. ‘De geur van een moeder’ is een onderzoek hiernaar.

Het hoofdpersonage in de roman begint woorden in haar huid te krassen. ‘Help’ is het eerste woord. Daarna volgen: kutwijf, rotkind, kleine teringlijer. Uiteindelijk wordt Lentl tatoeageartiest en met haar huid probeert ze alle nare woorden stuk voor stuk te overwinnen, te verwerken. Maar of dit uiteindelijk ook echt zo werkt, is nog maar de vraag.

Van den Brink het onzichtbare van emotionele mishandeling zichtbaar te maken. Ze laat zien hoe het is om zoiets mee te maken, maar ook hoe je het verzacht. Hoe je om kan gaan met wat je is aangedaan. En hoe je rouwt over de dingen die je als kind niet had, dingen die voor anderen zo normaal zijn, eten op tafel, gezellige feestdagen, iemand die je een knuffel geeft, je financieel ondersteunt of helpt bij uit huis gaan.

Missie

Volgens het NJI, het Nederlands Jeugdinstituut, krijgt zo’n 3% van de kinderen in Nederland te maken met een vorm van kindermishandeling. Dit is het percentage kinderen dat hulp krijgt van professionals. Het is dus een ondergrens, waarin Van den Brinks verhaal bijvoorbeeld niet meetelt.

De schrijver heeft als missie om verhalen zoals de hare te vertellen. Voor bewustwording, maar ook omdat Van den Brink dacht dat ze als kind de enige was die zo opgroeide, dat haar jeugd normaal was. Totdat ze troost vond in boeken met verhalen die leken op die van haar. Ze bleek niet alleen.

De geur van een moeder verscheen op maandag 20 juni 2022 bij Uitgeverij Ambo|Anthos.

Flaptekst: De geur van een moeder

Lentl verliest haar moeder op jonge leeftijd. Haar vader wijst haar als schuldige aan en thuis wordt de sfeer steeds grimmiger. Ze heeft niemand bij wie ze terechtkan. Het meisje weet zich staande te houden, ze moet wel, en tekent alles van zich af. Uiteindelijk ontwikkelt Lentl zich tot een van de beste tatoeëerders van het land. Ze oefent zoveel op zichzelf dat haar huid een verontrustend canvas wordt van alles wat haar is aangedaan.

De geur van een moeder gaat over Lentl als kind en als dertigjarige. Over onveilig opgroeien. Wat dat met je doet. Wat ervan achterblijft. In jezelf. In je hoofd.

Over Lucia van den Brink

Lucia van den Brink (1991) debuteerde met Niemand zoals hij, en deze roman speelt zich gedeeltelijk af in Zoetermeer Haar debuutroman kwam op de shortlist van de Hebban Debuutprijs. Ook publiceerde ze verhalen bij literaire tijdschriften zoals De Revisor, Tijdschrift Ei, Papieren Helden en De Optimist. Een vertaling van een kort verhaal verscheen in The Los Angeles Review. Ze studeerde japanologie, behaalde een master journalistiek en was derde van Nederland in karate.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen