Duo lezing over Suriname 26 juni Forum Bibliotheek Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Suriname, is een unieke duo lezing. Professor Chan Choenni vetelt over de geschiedenis van Hindostanen en Eric Kastelein over (de geheimen van) Paramaribo.

Professor Chan Choenni neemt u mee naar India en Suriname. Hij schets het beeld van Brits-Indiërs die vanaf 1873 als contractarbeiders op de plantages in Suriname gaan werken. Ze werden in India ‘geworven’ en tekenden minimaal voor vijf jaar. Voor het avontuur, voor beter loon, garantie op voedsel en soms misleid. Zij vervangen op de plantages de tot slaaf gemaakten. En hoe zij en veel van hun nakomelingen er in slaagden door hard te werken en goede scholing relatief welvarende burgers te worden. In Suriname en later ook in Nederland.

Historicus Eric Kastelein vertelt aan de hand van veel beeldmateriaal – een fascinerende wandeling door de stad – over zijn onderzoek naar de (vergeten) geschiedenissen achter bijzondere mensen en gebeurtenissen die de afgelopen 250 jaar een gedenkteken hebben gekregen in Paramaribo.

Chan Choenni
Eric Kastelein

Het verhaal over monseigneur Wulfingh en de Majella-inrichting voor melaatsen uit 1895 zit vol verrassingen en bijzondere wendingen. Alles bekend over het standbeeld van koningin Wilhelmina uit 1923? Kom, luister en kijk naar het verrassende verhaal. Lutchman Sing (1870-1922) is een steenrijk geworden oud-contractarbeider en verdiende zijn vermogen met vastgoed, kledingwinkels en de handel in …?

Datum: Zondag 26 juni 2022. Tijd: (inloop 14.00) 14.30–16.00 uur. Toegang gratis. Adres: Stadhuisplein 1, 2711 EC, Zoetermeer.

Reacties

Cookieinstellingen